Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tijekom idućih deset godina meso peradi bit će najpopularniji mesni proizvod, što je dosad bila svinjetina, navodi se u izvješću koje su objavile Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) i Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).


U Poljoprivrednoj perspektivi za 2014.-2023. OECD-a i FAO-a, koja je predstavljena u Rimu, navodi se da su žitarice još uvijek "osnova onoga što ljudi jedu, ali prehrana postaje bogatija proteinima, masnoćama i šećerom u mnogim dijelovima svijeta dok rastu prihodi i povećava se urbanizacija".

Vezani članci Zoran Milanović Milanović će održati govor na Općoj skupštinu UN-a, a sastaje se i s Erdoganom Nema pregleda jer nema kolinja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Pada broj pregleda na trihinelu mesa, a otkrili smo i zašto

U izvješću se kaže da će do 2023. godine pasti globalne cijene žitarica, dok će porasti cijene šećera, mliječnih proizvoda, mesa i ribe. Također se navodi da se očekuje da će cijene govedine doći "na rekordnu razinu", a da bi "meso peradi trebalo postati najkonzumiraniji mesni proizvod u idućih deset godina".

Ne perite piletinu prije kuhanja!

FAO i OECD navode da će na zemlje u razvoju, većinom u Aziji i Latinskoj Americi, otpadati 75 posto očekivanog porasta poljoprivredne proizvodnje tijekom idućeg desetljeća. Također kažu da će Indija preuzeti vodstvo od Europske unije kao najveći proizvođač mlijeka.

"Moramo učiniti više glede trgovine, produktivnosti i rješavanja problema siromaštva. Vlade bi trebale pružati socijalnu zaštitu najosjetljivijima i razviti alate za pomoć poljoprivrednicima u upravljanju rizicima i ulaganju u poljoprivrednu produktivnost", izjavio je glavni tajnik OECD-a Angel Gurria.

Tržišta hrane pažljivo prate organizacije poput FAO-a i OECD-a u sklopu napora u borbi protiv globalnog siromaštva. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju