Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon svinjetine

Najpopularniji mesni proizvod bit će...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom idućih deset godina meso peradi bit će najpopularniji mesni proizvod, što je dosad bila svinjetina, navodi se u izvješću koje su objavile Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) i Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

U Poljoprivrednoj perspektivi za 2014.-2023. OECD-a i FAO-a, koja je predstavljena u Rimu, navodi se da su žitarice još uvijek "osnova onoga što ljudi jedu, ali prehrana postaje bogatija proteinima, masnoćama i šećerom u mnogim dijelovima svijeta dok rastu prihodi i povećava se urbanizacija".

Pročitajte i ovo Mesnica - 4 Plaćamo sve više Poskupjela još jedna namirnica: U Europi gore od Hrvatske stoje jedino Rumunjska i Bugarska Europa smanjuje proizvodnju svinjskog mesa - 4 NOVA POSKUPLJENJA Hrvatska bi mogla ostati bez svinjskog mesa: ''Samo da se poravna na 100 posto, mi smo gotovi''

U izvješću se kaže da će do 2023. godine pasti globalne cijene žitarica, dok će porasti cijene šećera, mliječnih proizvoda, mesa i ribe. Također se navodi da se očekuje da će cijene govedine doći "na rekordnu razinu", a da bi "meso peradi trebalo postati najkonzumiraniji mesni proizvod u idućih deset godina".

Ne perite piletinu prije kuhanja!

FAO i OECD navode da će na zemlje u razvoju, većinom u Aziji i Latinskoj Americi, otpadati 75 posto očekivanog porasta poljoprivredne proizvodnje tijekom idućeg desetljeća. Također kažu da će Indija preuzeti vodstvo od Europske unije kao najveći proizvođač mlijeka.

"Moramo učiniti više glede trgovine, produktivnosti i rješavanja problema siromaštva. Vlade bi trebale pružati socijalnu zaštitu najosjetljivijima i razviti alate za pomoć poljoprivrednicima u upravljanju rizicima i ulaganju u poljoprivrednu produktivnost", izjavio je glavni tajnik OECD-a Angel Gurria.

Tržišta hrane pažljivo prate organizacije poput FAO-a i OECD-a u sklopu napora u borbi protiv globalnog siromaštva. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene