Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slobodna trgovina jedan od najboljih pokretača

Merkel želi ubrzati pregovore o slobodnoj trgovini EU-Kanada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je u četvrtak u Ottawi da će ubrzati završetak pregovora o slobodnoj trgovini koje već tri godine vode Europska unija i Kanada.

'Čim se vratim u Njemačku, zauzet ću se da se ti pregovori što prije završe', rekla je Merkel, koja boravi u službenom posjetu Ottawi, priznavši ipak da još treba riješiti neke probleme.

Pročitajte i ovo Kune u optjecaju - 3 Nakon uvođenja eura Znate li koliko je milijardi kuna još uvijek u optjecaju? Doznajte i što u HNB-u misle - gdje je zapravo sav taj silni novac Slika nije dostupna Grčka kalvarija Merkel priznala: Ispoštovanje dogovora će biti teško za Grke, a Grexit bi značio kaos

>> Merkel očekuje od Grčke da ispoštuje dogovor

'U vrijeme kada svijetu nedostaje rast, mi, Kanada i Njemačka, sigurni smo da je slobodna trgovina jedan od najboljih pokretača rasta koji možemo imati', dodala je kancelarka.

Merkel je usto ponovila da će i dalje braniti euro. 'Obvezali smo se da ćemo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo zadržali zajedničku valutu', istaknula je na tiskovnoj konferenciji, napomenuvši, u odgovoru na pitanje, da je 'na istoj valnoj dužini' s Europskom središnjom bankom.

Njezine izjave o pregovorima s EU-om pokazale su da je njezin domaćin, premijer Stephen Harper, postigao svoj glavni cilj, kada je vodeće europsko gospodarstvo pridobio za sveobuhvatan ugovor, na koji Kanada računa kako bi povećala i proširila izvoz.

No tiskovna konferencija dvoje čelnika pokazala je da Merkel nije uspjela nagovoriti Kanadu da financijski sudjeluje u rješavanju problema eurozone i da Ottawa to odbija učiniti. Odgovarajući na pitanje o mogućem dogovoru po načelu reciprociteta, koji bi obuhvatio to pitanje i ugovor o slobodnoj trgovini, Harper je kazao da 'ta dva pitanja nisu povezana'.

'Imamo puno povjerenje u naše europske partnere. Vjerujemo da imaju volju i mogućnosti da odgovore na izazove pred kojima su se našli', rekao je opetujući dobropoznato stajalište Ottawe. I Merkel je opovrgnula bilo kakvu povezanost tih dvaju pitanja, rekavši da Kanada može pomoći Europi preporukama u okviru Međunarodnoga monetarnog fonda. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene