Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Veliki cilj

Merkel: U Njemačkoj je do 2025. moguća puna zaposlenost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Angela Merkel je u subotu ocijenila da Njemačka do 2025. može postići punu zaposlenost, što je glavna zadaća njemačke kancelarke koja je dobrano zagazila u predizbornu utrku za parlamentarne izbore u rujnu.

"Postavili smo si cilj pune zaposlenosti u 2025., što znači stopu nezaposlenosti ispod 3 posto i mislim da je to moguće ostvariti", rekla je kršćansko-demokratska čelnica u svom prvom govoru tijekom kampanje održanom u Dortmundu, na zapadu Njemačke.

Pročitajte i ovo Angela Merkel O UKRAJINI Angela Merkel u prvom intervjuu nakon odlaska s vlasti: "Naravno da sam se pitala što smo krivo učinili" Angela Merkel - 1 Zaželjela mu sreću Oproštaj uz buket cvijeća: Olaf Scholz prisegnuo za novog kancelara, Angela Merkel oprostila se emotivnom porukom…

To je dio gospodarskog programa konzervativne unije CDU-a i CSU-a koji je u glavnim crtama izložen javnosti početkom srpnja. Kancelarka je istaknula da će radi postizanja pune zaposlenosti pojačati napore na pružanju potpore dugotrajno nezaposlenima (nezaposleni dulje od godinu dana), kojih u Njemačkoj ima više od milijuna.

S obzirom na starenje stanovništva i nagli porast broja umirovljenika, Merkel punu zaposlenost radno aktivnog stanovništva vidi kao "mogućnost" kako se mirovine na kraju ne bi morale smanjivati, dok izdvajanja u mirovinski fond ujedno moraju rasti.

Kancelarka koja se upravo vratila s odmora, uglavnom je branila svoju politiku, izrazivši zadovoljstvo što je broj nezaposlenih koji je 2005., kada je preuzela vlast, bio premašio 5 milijuna, danas pao na oko 2,5 milijuna, što je stopa nezaposlenosti koja je u srpnju iznosila 5,7 posto radno aktivnog stanovništva. "Danas u Njemačkoj imamo 44 milijuna radno aktivnih stanovnika. To su doista dobri podatci", rekla je.

Merkel koja zagovara socijalno tržišno gospodarstvo branila je i upletanje politike u reguliranje tržišta rada kako bi se spriječile zloporabe, primjerice u zapošljavanju na određeno vrijeme, istaknula je pred socijalnim ogrankom CDU-a koji je bio organizator skupa u Dortmundu.

U govoru kojim je počela kritičnu fazu kampanje za parlamentarne izbore idući mjesec kancelarka je upozorila njemačku automobilsku industriju, opterećenu skandalom s ekotestovima da mora se promijeniti ili će izgubiti povjerenje javnosti,

"Želimo snažnu automobilsku industriju", rekla je Merkel i dodala "Ali želimo i visoke ekološke standarde" te je upozorila "Industrija se kocka s povjerenjem naroda".

Merkel je dobro počela kampanju za parlamentarne izbore 24. rujna i četvrti mandat na čelu najvećeg europskog gospodarstva. Koalicija CDU - CSU po anketama osvaja 37 do 40 posto glasova, a socijaldemokrati između 23 i 25 posto. Njihov čelnik Martin Schulz sve dosad se pokušavao distancirati od svoje suparnice, zaredavši s prijedlozima za suzbijanje socijalne nejednakosti, ali je još nije uspio sustići.

U dijelu govora posvećenog autoindustriji Merkel je odbacila prijedlog socijaldemokrata da se uvedu kvote za električna vozila u Europi, ocijenivši da bio to bilo suviše komplicirano, piše agencija Reuters.

Schulz je u petak predložio takve kvote za Njemačku i za Europsku uniju jer vjeruje da bi to potaknulo inovativnost u industriji.

"Ne mislim da je kvota za E-vozila - za ovu tehnologiju - dobro promišljena", rekla je kancelarka u govoru na skupu svojim pristašama.

"U tom bismo slučaju godinama pregovarali u Europi", rekla je.

Umjesto toga pozvala je da se donese bolja strategija koja bi pomogla autoindustriji da se prebaci na proizvodnju električnih vozila.

"Moramo biti brzi u inovaciji", rekla je, a "ondje gdje tvrtke ne mogu same, vlada mora stati iza njih", rekla je Merkel. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene