Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Danas je Austrija uvele gornju granicu i mislim da i mi moramo nešto poduzeti na nacionalnoj razini", rekao je predsjednik CSU-a koji također nazoči večerašnjem sastanku.


Njemačka kancelarka Angela Merkel je uoči sastanka sa zastupničkim klubom Kršćansko socijalne unije (CSU) u srijedu odbila izjasniti se o uvođenju gornje granice broja izbjeglica koje ulaze u zemlju kao što to od nje traži CSU i što je učinila susjedna Austrija.

Vezani članci Ivana petrović Laschet ili Scholz? Ivana Petrović analizira sutrašnje izbore u Njemačkoj i otkriva na koga bi se kladila Olaf Scholz (Foto: AFP) Love se posljednji glasovi, a kandidati imaju predizborne nastupe uči izbora: Trostrana koalicija, ali tko će u njoj biti?

"Složni smo u jednom a to je da moramo smanjiti broj izbjeglica i to osjetno i održivo. Mislim da moramo ustrajati na tomu da otklonimo uzroke zbog kojih izbjeglice napuštaju svoje zemlje i tu se i dalje zalažem za rješenje na europskoj razini", zaključila je Merkel uoči sastanka s parlamentarnim zastupnicima i vodstvom CSU-a u bavarskom Wilbad Kreuthu.

Ona je time reagirala na zahtjev predsjednika CSU-a Horsta Seehofera koji već mjesecima traži uvođenje gornje granice broja migranata koji ulaze u zemlju.

"Mi smo na osnovu situacije u našim gradovima i općinama mišljenja da nemamo mnogo vremena za djelovanje", rekao je Seehofer uoči sastanka s Angelom Merkel. On je iznio podatak kako se i u ovoj godini broj izbjeglica kreće oko 3.000 dnevno.

"Danas je Austrija uvele gornju granicu i mislim da i mi moramo nešto poduzeti na nacionalnoj razini", rekao je predsjednik CSU-a koji također nazoči večerašnjem sastanku.

Merkel je istaknula kako su u nastupajućem razdoblju planirane brojne međunarodne aktivnosti s ciljem rješavanja migrantske krize od kojih je izdvojila ministarstke konzulktacije Njemačke i Turske u petak, donatorsku konferenciju u Londonu za sirijske izbjeglice u Libanonu, Turskoj i Jordanu početkom veljače te sredinom veljače EU samit na kojem će tema biti izbjeglice.

"Nakon toga možemo pogledati unatrag povući crtu i vidjeti na čemu smo i kako dalje", rekla je Merkel uoči sastanka sa zastupničkim klubom CSU-a.

U vezi današnjeg susreta s parlamentarnim zastupnicima CSU-a koji na saveznoj razini zajedno s Kršćansko-demokratskom unijom (CDU) na čijem je čelu Merkel, tvori Uniju CDU/CSU, Merkel je najavila da će razgovori, usprkos razlikama sigurno biti otvoreni.

"Razgovor je, pogotovo u ovako zahtjevnim vremenima, od velike važnosti pa čak i kada nismo zajedničkog mišljenja", rekla je Merkel. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju