Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Melamin ozbiljno ugrozio prehranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protekli vikend kineske su vlasti zaplijenile i uništile više od 3.600 tona stočne hrane zagađene melaminom, industrijskom kemikalijom koja je u dojenačkome mlijeku u prahu izazvala smrt najmanje četvero djece u Kini, a u više desetaka tisuća i teške bubrežne komplikacije.

Vlada je objavila i da je zatvorila 238 ilegalnih proizvođača stočne hrane nakon što je u zadnjih desetak dana otkriveno da melamina ima i u jajima iz triju kineskih pokrajina, objavio je International Herald Tribune, a prenose agencije.

Pročitajte i ovo Muškarac je pojeo samo jedan zalogaj curryja i umro od alergijske reakcije kobna reakcija Pojeo samo jedan zalogaj jela s piletinom i srušio se: Umro je za nekoliko dana S tržišta se povlače proteinske palačinke opoziv proizvoda Provjerite zalihe, s polica se povlači slastica zbog plijesni

>> Melamin je već u globalnom lancu prehrane

Shirley Lo, majka iz Hong Konga, napunila je hladnjak sojinim mlijekom i sinu počela kupovati samo uvozne čokolade jer je u kineskome mlijeku za dojenčad i mliječnim proizvodima otkriven melamin.

No kad su se krajem prošloga mjeseca i kineska jaja pokazala pozitivna na melamin, Lo je počela očajavati, javljaju agencije.

'To je strašno', rekla je. 'To je prešlo na osnovne namirnice i u našu prehranu. Sin me tješi i kaže da je očito veoma snažan jer mu je tijelo sigurno puno toga, a nije bolestan', kaže Lo, a prenosi Reuters.

Otkriće melamina u jajima i u mlijeku za dojenčad, keksima, čokoladi i ostaloj hrani potvrda je starih sumnja stručnjaka, da se ta kemikalija naširoko upotrebljava u ljudskoj prehrani.

A nije ni riječ samo o melaminu: u ljudskoj hrani prisutni su i teški metali poput olova i žive koji mogu izazvati oštećenje mozga, kadmij kojega ima u baterijama, kao i pesticidi i antibiotici.

Stručnjaci tvrde da je Kina veliki prijestupnik i da se u toj zemlji kancerogene tvari redovito u hrani upotrebljavaju kao boja ili konzervans.

Vodeći proizvođači hrane redovito testiraju i sastojke i konačni proizvod i traže veliki broj takvih otrova, ali stručnjaci kažu da je nemoguće ući u trag svima koji na kraju završe na stolu, osobito u Kini gdje je i zakonska regulativa i labava i teško provediva, kaže AP.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene