Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Melamin je već u globalnom lancu prehrane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najprije je pronađen u dječjoj hrani, potom u svakodnevnim proizvodima od jogurta do čokolade, sada su i jaja kontaminirana melaminom, a priznanje kineskih državnih medija da je ta industrijska kemikalija redovito dodavana životinjskoj hrani u Kini potpiruje strahove da bi problem mogao biti mnogo širi, odnosno da bi se melamin mogao nalaziti i u ribi i mesu.

U svjetlu izvješća od srijede o širokoj uporabi melamina u životinjskoj hrani, zdravstveni stručnjaci kažu da je kineska vlada dobro znala više od godine dana da je u nju dodavan melamin.

Pročitajte i ovo Krave To nije to Kako pomicanje sata utječe na krave? "Svaka je dala manje mlijeka od uobičajenog" Pet shop, ilustracija provjerite zalihe Povlači se hrana za životinje iz velikog trgovačkog lanca: Inspekcija potvrdila prisutnost pesticida

Ipak, John Chapple, savjetnik u laboratoriju za analizu hrane Sinoanalytica u kineskom gradu Qingdao, kazao je da odluka da se dopusti državnim medijima da izvještavaju o godinama uporabe melamina pokazuje da je vlada sada vjerojatno ipak spremna aktivnije djelovati u pitanjima sigurnosti hrane.

Melamin, koji se koristi u proizvodnji primjerice plastike, dodavan je hrani slabije kvalitete kako bi ona bila bogatija bjelančevinama. Melamin u hranu može prodrijeti i slučajno, primjerice s plastičnih posuda, ali u Kini je on hrani dodavan namjerno.

>> FAO od Kine traži svaku informaciju o melaminu u hrani

>> Prva tri slučaja melamina u mliječnim proizvodima u Italiji

Vrlo visoke razine melamina mogu dovesti do stvaranja bubrežnih kamenaca, a u ekstremnim slučajevima i do zatajenja rada bubrega.

Iako dio znanstvenika tvrdi da nije opasno konzumirati manje količine melamina, ta ocjena ne može biti definitivna jer dosad nije bilo testova o djelovanju te kemikalije na ljude, ocjenjuje agencija AP. Dok ona nije u rujnu pronađena u dječjoj hrani u Kini - od čega je umrlo najmanje četvero djece a 54.000 su hospitalizirane - za analize nije bilo potrebe.

Međutim, cijela situacija čini da su potrošači širom svijeta, posebno roditelji, postali posebno osjetljivi kada se radi o prehrambenim proizvodima iz Kine, kao i oko onih iz drugih zemalja koji imaju sastojke uvezene iz Kine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene