Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Iznimno važan susret'

Medvedev u posjetu Siriji radi učvršćenja veza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Dmitri Medvedev stigao je u Damask s namjerom učvršćenja veza s bivšim saveznikom iz sovjetskog doba.

'To je iznimno važan posjet i izražava rusko poštivanje uloge Sirije u očuvanju stabilnosti u regiji, kao i rusku podršku politici Sirije i njezinu pravu na Golan', koji je Izrael okupirao, piše vladin dnevni list Tehrin. List čestita na velikoj ulozi Rusije za razliku od Sjedinjenih Država koje nisu uspjele sačuvati sigurnost i mir u svijetu pošto su očito pristrane i otvorene prema Izraelu, dodao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Slika nije dostupna Situacija je usijana Rusija i SAD pred otvorenim sukobom: Moskva prekinula sporazum o letovima iznad Sirije

Medvedev će se u Damasku sastati sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom. 'Taj posjet pokazuje odlučnost Rusije da preuzme ulogu aktivne supersile u međunarodnoj politici', komentirao je dnevni list al-Watan, blizak vladi. Prema pisanju al-Watana ruski predsjednik je Damask ocijenio jednim od najvažnijih političkih središta Bliskog istoka i pozvao je na razvoj gospodarskih odnosa.

U pratnji predsjednika je veliko izaslanstvo poslovnih ljudi i ministar energije Sergej Šmatko, rekao je glasnogovornik ruskog veleposlanstva u Damasku i naglasio da oni pokušavaju povratiti izgubljeni teren. Medvedev je doputovao u Damask dan nakon Asadova posjeta Turskoj gdje je razgovarao sa svojim turskim kolegom Abdulahom Gulom o Iranu i Izraelu.

Nakon dvodnevnog boravka u Damasku i Medvedev odlazi u Tursku gdje će razgovarati s premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom. Sirija, jedna od rijetkih zemlja koja je podržala Rusiju u ratu protiv Gruzije 2008., bila je glavna saveznica bivšeg Sovjetskog Saveza, a i dalje kupuje oružje od Rusije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene