Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Na rubu smo svjetskog sukoba"

Medvedev oštro o "čudnom djedu" Bidenu, podržao i izlazak Rusije iz nuklearnog sporazuma: "SAD i NATO objavili su nam rat, imamo se pravo braniti"

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev
Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev Foto: Afp
Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev komentirao je odluku Rusije o napuštanju sporazuma o nuklearnom naoružanju. Smatra je zakašnjelom. Osvrnuo se i na Bidenov govor u Poljskoj, sasuo je niz oštrih kritika na račun američkog predsjednika.

Ruski i američki predsjednici Vladimir Putin i Joe Biden održali su u utorak govore. Putin je objavio odluku Rusije o napuštanju sporazuma o nuklearnom naoružanju.

Biden mu je u svojem govoru, boraveći u trodnevnom posjetu Poljskoj, poručio da "Ukrajina nikad neće biti mjesto ruske pobjede".

Govore dvojice lidera na društvenim je mrežama komentirao bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev. Navodi kako je Putinova odluka o suspenziji sudjelovanja u sporazumu START-3 zakašnjela te da je on njezinu neizbježnost uočio još prošle godine.

"Odluka je potaknuta ratom koji su našoj zemlji objavili SAD i druge zemlje NATO-a. Odluka koja će imati veliki odjek u svijetu općenito, a posebno u Sjedinjenim Državama. Uostalom, američki establišment dosad je razmišljao otprilike ovako: pokvarit ćemo vas posvuda i u svemu, isporučit ćemo gigantske količine oružja kijevskom režimu, radit ćemo na porazu Rusije, ograničit ćemo vas i uništiti, ali strateška sigurnost zasebno je pitanje. To nije povezano s općim kontekstom odnosa između SAD-a i Rusije. Ona je gotovo sveta krava", napisao je na Telegramu.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Napeti odnosi Novi Putinov protuzapadni potez: Poništio dokument o suverenitetu zemlje u čijoj pokrajini drži trupe

"Ovakav zaključak gori je od zločina – to je velika greška Amerikanaca. Greška koju je proizvela njihova mania grandiosa, njihov osjećaj superiornosti i nekažnjivosti. Uostalom, svim razumnim snagama očito je da ako SAD žele poraz Rusije i da smo na rubu svjetskog sukoba. Ako Sjedinjene Države žele poraziti Rusiju, onda se imamo pravo braniti bilo kojim oružjem, uključujući nuklearno", dodao je.

Promatrat će reakciju Francuske i Britanije

Podsjetio je na Putinove riječi o tome kako je Rusiju nemoguće pobijediti na bojnom polju te da je izlazak zemlje iz sporazuma povezano s tom činjenicom.

"Neka odbačene elite u SAD-u razmišljaju o tome što su postigle. Promatrat ćemo i reakciju drugih nuklearnih sila – članica NATO-a: Francuske i Britanije. Njihove strateške nuklearne snage obično nisu bile uključene u bilancu nuklearnih bojevih glava i nosača prilikom pripreme sporazuma između SAD-a i SSSR-a (Rusije), ali krajnje je vrijeme da se to učini", istaknuo je u objavi Medvedev.

Oštro o Bidenu

Za Bidena piše da se obratio ruskom narodu pred masom Poljaka i održao "propovijed u tradicionalnom, za Ameriku mesijanskom, prilagođenom senilnom ludilu".

"Pucao je visoke riječi o tome koliko je važno braniti demokraciju te da SAD neće napasti Rusiju. Izgledalo je nepošteno i smiješno. Tko je taj čudni djed, koji se začuđeno javlja iz Poljske? Zašto se obraća narodu druge zemlje u vrijeme kada je pun domaćih problema? S kojim strahom da slušamo političara iz neprijateljske države koji odiše mržnjom prema našoj domovini? Zašto bi građani Rusije trebali vjerovati čelniku SAD-a koji je poveo najviše ratova u 20. i 21. stoljeću, a nama zamjeraju agresivnost? Osobe koja svoje, sve slabije intelektualne sposobnosti, usmjerava samo na to da Rusija doživi 'strateški poraz'", napisao je Medvedev.

Pročitajte i ovo Wagner grupa - 4 paravojna skupina Raste napetost između ruskih snaga i vagnerovaca: Osnivač Wagnera optužio glavni vojni stožer za veleizdaju

Navodi i da je Biden u Varšavi rekao da, "ako Rusija zaustavi svoju invaziju, ona će završiti upravo sada. Ako se Ukrajinci prestanu braniti, to će biti kraj Ukrajine".

"Ovo je profinjena laž. Istina je sasvim drugačija. Ako se Rusija sad zaustavi bez postizanja pobjede, više neće postojati, bit će raskomadana. Ako SAD prestane isporučivati oružje kijevskom režimu, rat će završiti", zaključio je Medvedev.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene