Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rafalna paljba po Zapadu

Putin šokirao na kraju gotovo dvosatnog govora: Rusija je izašla iz sporazuma o nuklearnom naoružanju

Aktualno Galerija Vladimir Putin drži govor Vladimir Putin drži govor Foto: Afp Obitelji prate obraćanje Vladimira Putina Obitelji prate obraćanje Vladimira Putina Foto: Afp Ruska nacionalna garda čuva Crveni trg tijekom obraćanja Vladimira Putina Ruska nacionalna garda čuva Crveni trg tijekom obraćanja Vladimira Putina Foto: Afp Obraćanje Vladimira Putina Obraćanje Vladimira Putina Foto: Afp +0 Obraćanje Vladimira Putina Galerija 1/5 >>
Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je svoje godišnje obraćanje parlamentu, nekoliko dana prije prve godišnjice invazije Moskve na Ukrajinu. Optužio je Zapad da je počeo rat, spominjao neonaciste i vraga, nuklearno oružje, a govor mu je nekoliko puta prekidao pljesak iz publike.

Zastupnici obaju domova parlamenta, Državne dume i Vijeća Federacije gotovo dva sata slušali su Vladimira Putina u centru Gostinski dvor u središtu Moskve, koji se nalazi u blizini Kremlja.

U publici su sjedili i ministri Sergej Lavrov, Sergej Šojgu i mnogi drugi visoki ruski dužnosnici. 

Na pozornicu je u 10:06 izašao Vladimir Putin. Rekao je da se Rusija nalazi u teškom trenutku, objavio da će nastaviti rat u Ukrajini i optužio je NATO savez na čelu sa SAD-om da raspiruje sukob u pogrešnom uvjerenju da može poraziti Moskvu u globalnom ratu. Poručio je ruskoj političkoj i vojnoj eliti da će Rusija "pažljivo i dosljedno rješavati zadaće s kojima se suočava".

Osim obećanja o nastavku rata i upozorenja Zapadu na globalnu konfrontaciju, Putin je pokušao i opravdati rat rekavši da je Rusiji bio nametnut te da razumije bol obitelji onih koji su pali u borbi.

"Sam narod Ukrajine postao je taoc kijevskog režima i njegovih zapadnih gospodara, koji su zapravo okupirali ovu zemlju u političkom, vojnom i ekonomskom smislu", rekao je ruski predsjednik.

"Oni lokalni sukob namjeravaju pretvoriti u fazu globalnog sukoba. Upravo tako mi sve to shvaćamo i u skladu s tim ćemo i reagirati, jer u ovom slučaju je riječ o postojanju naše zemlje."

Po njegovim riječima, Rusija je željela riješiti problem Donbasa mirnim putem, ali su joj zapadne zemlje pripremile "drugačiji scenarij" iza leđa.

"Činili smo sve što je bilo moguće da riješimo ovaj problem mirnim putem, pregovarajući o mirnom izlazu iz ovog teškog sukoba, ali iza naših leđa pripremao se sasvim drugačiji scenarij", rekao je Putin.

On je rekao da se narod Donbasa borio od 2014., "braneći svoje pravo da živi na svojoj zemlji, da govori svojim materinjim jezikom. Borili su se i nisu odustali u uvjetima blokade i stalnog granatiranja, neskrivene mržnje kijevskog režima".

"Kijev je vodio razgovore sa Zapadom o nabavi oružja prije početka vojne operacije u Ukrajini", rekao je Putin. Po njegovim rečima, tako su uništavali i Jugoslaviju, Irak, Libiju...

"Inzistirali smo na tome da štitimo svoje interese. Bili smo vrlo otvoreni i iskreno otvoreni za dijalog sa Zapadom. Dobili smo neiskrene odgovore", rekao je Putin i optužio SAD da ima najviše vojnih baza po svijetu.

"Oni su počeli rat"

Putin je naveo da je, prema podacima koje je dobila Rusija, u veljači prošle godine sve bilo spremno za, kako je rekao, "novu kaznenu akciju Kijeva u Donbasu".

 

"Sve je to bilo protivno dokumentima UN-a. Oni su počeli rat", kazao je. Spominjao je i sankcije Rusiji, novac koji se šalje za naoružanje Ukrajine, a optužio da je Zapad prije 10 godina pustio duha iz boce. Dodao je da se kriju pod krinkom demokracije te da nastoje odvratiti pozornost javnosti od korupcijskih problema u svojim zemljama. Govorio je i o povijesti Ukrajine te dodao da se povijest ponavlja. Neonacisti se, kažu, nisu ni skrivali. Spomenuo je i rusofobiju.

"Oni koriste teroriste, neonaciste, čak i vraga", dodao je. 

"Ovaj režim ne služi nacionalnim interesima, nego stranim silama", kazao je u Ukrajini.

Optužujući Zapad za rat u Ukrajini, izjavio je da su zapadne zemlje, vođene SAD-om, tražile "neograničenu moć" u svjetskim poslovima.

Kaže da oni žele uništiti Rusiju, tako da lokalni sukob pretvore u globalni. 

Vladimir Putin drži govor Obitelji prate obraćanje Vladimira Putina Foto: Afp

"Ali mi ćemo reagirati", kazao je, a dodao da Zapad pokreće i informacijski rat, pokušavajući utjecati na mlade. Kazao je da je Rusiju nemoguće poraziti.

"Pogledajte kako uništavaju i svoje obitelji. Čak se i pedofilija najavljuje kao normalna. Omogućili su istospolne parove. Nemamo ništa protiv toga, mi smo tolerantni, ali svete knjige kažu da je brak zajednica muškarca i žene", rekao je. 

"Naša je dužnost zaštititi svoju djecu, od degradacije. Očito će Zapad i dalje pokušavati destabilizirati naše društvo, koristit će naše izdajice. Ali nećemo proganjati one koje izdaju svoju domovinu, neka žive s tim. Većina ljudi podupire vojnu operaciju. Pravi patriotizam viđen je u toj potpori. Svi razumiju vezu njihovih osobnih života sa domovinom. Želim zahvaliti narodu Rusije na odanosti", kazao je i nastavio sa zahvalama. 

Prekidi iz publike

"Počeli smo i nastavit ćemo rasti..." počeo je rečenicu, a onda ga je prekinuo pljesak publike. Naglasio je kako će nastaviti s integracijom Donecka i Luganska. 

"To je za naše pretke, za našu djecu i unuke. Za to se borimo. Nastavit ćemo poštovati žrtvu onih koji su poginuli u vojnoj operaciji", zaradio je još jedan pljesak.

"Razumijem da je vrlo teško ženama, kćerima. Naša je dužnost pomoći obiteljima koje su izgubili voljene. Obitelj svakog poginulog mora biti okružena njegom. Moramo odgovoriti na njihove potrebe vrlo, vrlo brzo. Predlažem osnivanje posebnog državnog fonda", najavio je. Govorio je o planovima i budućim zadaćama fonda.

Vladimir Putin drži govor Ruska nacionalna garda čuva Crveni trg tijekom obraćanja Vladimira Putina Foto: Afp

"Jasno je da su potrebe specijalne operacije povezane s velikim psihološkim, fizičkim i financijskim teretom. Svi sudionici imat će barem 14 dana odmora svake godine. Imamo plan za ojačanje vojne sile i radimo na tome. Moramo učiniti sve za pobjedu", kazao je i dodao da će nastaviti koristiti tehnologije kako bi jačali vojnu moć, ali i program stambenog zbrinjavanja za sudionike operacije. Putin je govorio i o ruskoj ekonomiji. Kazao je da je Zapad sam sebe kaznio sankcijama. S druge strane, nezaposlenost u Rusiji je na povijesno niskim razinama. Ekonomski pad zabilježen je samo u 3. kvartalu.

Putin je ušao u drugi sat svojega govora 

"Ruska ekonomija nadišla je sve rizike", objavio je. Kaže da Rusija nema potrebe za novcem iz inozemstva. 

Putin je u "ekonomskom" bloku najavio mnoge planove za rusko gospodarstvo. Želi da Rusija bude samodostatna. Dotaknuo se i oligarha pod sankcijama.

Vladimir Putin drži govor Obraćanje Vladimira Putina Foto: Afp

"Obraćam se predstavnicima našeg biznisa koji se pokušavaju dodvoriti onima na Zapadu", rekao je Putin prije nego što je uputio apel biznismenima koji žive i rade izvan Rusije.

"Vratite se ovamo i pomažite svojoj zemlji. Mnoge od njih i poznajem. Otišli su ponižavati se kod onih koji su im otimali imovinu. Mi ne žalimo za onima koji su odlazili, narod je toga svjestan", pozvao ih je.

"Dragi kolege, Rusija je otvorena zemlja. Nastavljat ćemo razvijati veze sa svojim prijateljima, ali prvo ćemo se oslanjati na svoje resurse. Znamo kako biti prijatelji, kako održati riječ, kako poduprijeti one koji su u nevolji. Tijekom pandemije omogućili smo pomoć drugim europskim zemljama, kao što je Italija. Pomagali smo i nakon potresa u Turskoj i Siriji", istaknuo je.

"Želio bih naglasiti da će lokalni izbori najesen i predsjednički iduće godine biti održani u skladu sa zakonom", kaže. 

Moskva suspendira Novi START

Njegov govor nekoliko je puta prekidan gromoglasnim pljeskom.

Vratio se i temi nuklearnog arsenala koji je, kako je rekao, uperen protiv Rusije. Taj dio govora posvetio je strateškom naoružanju.

Također je objavio da Rusija obustavlja svoje sudjelovanje u sporazumu sa Sjedinjenim Državama koji ograničava strateške nuklearne arsenale dviju strana.

"U tom smislu, prisiljen sam danas objaviti da Rusija obustavlja svoje sudjelovanje u sporazumu o strateškom ofenzivnom naoružanju", rekao je Putin zastupnicima.

Međutim, istaknuo je da to nije povlačenje iz sporazuma.

Kazao je da vojnici znaju za što se bore

Gotovo dvosatni govor je završio, a potom je puštena ruska himna.

Godina dana rata

Rusija je 24. veljače izvršila invaziju na susjednu Ukrajinu i otad se bori da preuzme kontrolu nad svojim susjedom.

Ovo je Vladimiru Putinu bilo 18. predsjedničko obraćanje parlamentu. Posljednje obraćanje održao je u travnju 2021. Prošle godine nije ga održao pozivajući se na "dinamiku događaja".

Svijet pozorno pratio njegov govor, ne samo zbog rata već i zato što se u Rusiji za nešto više od godinu dana trebaju održati predsjednički izbori.

Očekuje se da će se Putin ponovno kandidirati za dužnost 2024. nakon više od 20 godina na vlasti. Ustavne promjene znače da bi 70-godišnjak mogao ostati na čelu Kremlja do 2036. godine.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene