Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Je li sve bilo planirani napad?

Međunarodne federacije novinara osudile napad na rusku novinarku koja je ubodena u vrat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamjenica glavnog urednika i radijska voditeljica Tatyana Felgengauer radila je na radijskoj stanici Ekho Moskyv kada je ubodena u vrat. Stanje poznate novinarke se stabiliziralo.

Međunarodna federacija novinara i Europska federacija novinara (IFJ i EFJ) zajedno su se pridružile svojoj ruskoj inačici, Ruskoj federaciji novinara (RUJ), u osuđivanju napada na rusku novinarku Tatyanu Felgengauer. Također zahtijevaju pravednu istragu napada.

Pročitajte i ovo 38. obljetnica nuklearne katastrofe u Černobilu Prošlo je 38 godina Obljetnica velike katastrofe: Može li se Černobil dogoditi opet? Vladimir Putin Zastrašujuća poruka Rusija zaprijetila velikoj europskoj zemlji, za sve krivo nuklearno oružje: "Postat će naša meta!"

Izvještaji tvrde da je napadač koristio suzavac kojim je onesposobio jednog zaštitara te zatim ušao u urede radijske stanice Ekho Moskyv koji se nalaze u studiju na 14. katu zgrade u Moskvi. "On je ovdje došao namjerno. Znao je kamo ide", rekao je šef ubodene novinarke, stoji u izvještaju IFJ-a.

"Svaki napad i svaki pokušaj ubojstva novinara uvijek je bio i uvijek će biti napad na slobodu govora, neovisno o političkim ili bilo kojim drugim opredjeljenjima novinara", rekao je tajnik RUJ-a i član izvršnog odbora IFJ-a Timur Sharif.

"Pozivamo Rusiju da zaštiti neovisno novinarstvo i medijske profesionalce te da prihvati politiku nulte tolerancije prema onima koji napadaju novinare, što je također napad na ključni stup ruskog demokratskog sustava", rekao je glavni tajnik IFJ-a, Anthony Bellanger.

Radio Ekho Moskyv jedna je od nekolicine neovisnih medija u Rusiji, u kojoj se novinari neprestano suočavaju s brojnim prijetnjama.

IFJ tvrdi da je od početka 2017. u Rusiji ubijeno dvoje novinara. Tijekom godine također je došlo do nekoliko napada, ali i brojnih prijetnji. Trinaest novinara još je uvijek u pritvoru, a nekoliko novinara pobjeglo je iz Rusije kako bi izbjeglo progon i nasilje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene