Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnici Europske unije i Rusije počeli su radni susret, drugog dana zajedničkog summita posvećenog energiji i sigurnosti.


Uoči pregovora koji se održavaju u Habarovsku, na ruskom krajnjem istoku, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev primio je predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa i češkog predsjednika Vaclava Klausa koji zastupa 27 zemalja EU-a. ‘Jučer smo razgovarali o gospodarstvu i o međunarodnim pitanjima’, rekao je Medvedev pred sudionicima, ocijenivši da je ‘razgovor bio zanimljiv’. ‘Danas ćemo nastaviti razgovor o financijskoj krizi, energetskoj situaciji i o pripremi novog sustava europske sigurnosti’, dodao je.

Dnevni red summita uključuje novo istočno partnerstvo EU-a, koje predviđa približavanje šest bivših sovjetskih država toj integraciji, zatim suradnju u borbi protiv globalne ekonomske krize i razgovore o novom bilateralnom okvirnom sporazumu. Postojeći je istekao 2007. godine i nije obnovljen zbog nesuglasica dviju strana oko energetskih pitanja, napose nakon rusko-ukrajinskog plinskog rata zbog kojega su Europljani u siječnju dva tjedna ostali bez ruskog plina.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: Obama platio Medvedevu hamburger Slika nije dostupna Medvedev i Sarkozy razgovarali o Abhaziji i Južnoj Osetiji

Rusija i Europska unija žele usto obnoviti suradnju nakon rusko-gruzijskog rata u kolovozu. Predsjednik Dmitrij Medvedev ocijenio je da summit u Habarovsku - 6.000 km od Moskve i tek 30 km od Kine - treba omogućiti europskim čelnicima da bolje razumiju odnose s Rusijom, upoznajući njezin istok.