Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzimali 2800 eura po osobi

Masovna uhićenja diljem Europe: Prošvercali više od 10.000 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija diljem Europe uhitila je osumnjičene za koje se smatra da su dio mreže koja je prokrijumčarila oko 10.000 ilegalnih migranata sa Kosova u zapadne zemlje, priopćili su u srijedu europski policijski istražitelji.

U policijskoj akciji u kojoj su uhićeni sudjelovalo je blizu 400 policajaca, a uhićeno je 77 osumnjičenih i to u Austriji, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Slovačkoj i na Kosovu, priopćila je iz Den Haaga u srijedu europska policijska agencija Europol.

Pročitajte i ovo Zoran Vujasin, odvjetnik Almina Đape i Josipa Krajinović, reporterka Dnevnika Nove TV Za Dnevnik Nove TV Odvjetnik bivšeg dekana Geodetskog fakulteta tvrdi: "Ovo je medijska haranga, nema velikog kriminala" Davor Trupković, bivši pomoćnik ministrice u Ministarstvu kulture i medija - 5 milijunske malverzacije Afera postala još veća: Uhićeni bivši pomoćnik ministrice, dekan i profesor

Osumnjičeni su uglavnom Kosovari, Česi, Slovaci, Srbi, Bugari i Makedonci, a prema podacima austrijske kriminalističke policije prošle godine uspjelo im je prokrijumčariti oko 10.000 ljudi u zapadne zemlje.

Osumnjičeni su navodno od imigranata tražili oko 2.800 eura po osobi te 7.000 eura za cijelu obitelj kako bi im omogućili ilegalni tranzit iz Srbije preko granice s Mađarskom, koja je članica europske schengenske zone u kojoj se ne koristi putovnica. Potom su imigranti odvođeni dalje na zapad.

Ovako je jedan Sirijac pokušao ući u Srbiju!

Deseci tisuća Kosovara, uglavnom etničkih Albanaca, napustilo je Kosovo u nekoliko posljednjih mjeseci, počevši od prosinca, želeći se ilegalno domoći Europske unije.

Većina je putovala u Srbiju u svom aranžmanu te potom tamo potražila pomoć krijumčara ljudi. Mnogi od njih pješačili su kroz šume i preko polja po hladnoći vukući sa sobom i svoju djecu.

Tisuće su potom zatražile azil u Mađarskoj i drugim europskim zemljama iako su kod kuće suočeni samo sa siromaštvom, ali ne i s političkim progonom.

Glavna destinacija ilegalnih imigranata bila je Njemačka, te uz nju Švicarska, Francuska i Italija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene