Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Magdi Allam: Siguran sam u svoju vjeru i svjestan opasnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muslimanski spisatelj i novinar - veliki kritičar islamističkog fundamentalizma egipatskog podrijetla, Magdi Allam, kojega je sinoć u izravnom televizijskom prijenosu papa Benedikt XVI. s islama obratio na katolicizam, u nedjelju je izjavio kako shvaća da je u velikoj opasnosti, no da zbog toga nimalo ne žali.

"Svjestan sam u što se upuštam, no suočit ću se sa sudbinom visoko uzdignute glave i s unutarnjom snagom osobe koja je sigurna u svoju vjeru", rekao je Magdi Allam čije je novo krsno ime Kristijan. U subotu navečer Papa je krstio 55-godišnjeg Egipćana u bazilici Svetog Petra. Informacija o obredu držala se u tajnosti, a objavljena je nepunih sat vremena prije njegova početka.

Pročitajte i ovo Victor Manuel Fernandez Podigao prašinu Htio je pomoći: Vatikanski kardinal osim poljupca slikovito opisao i - muški i ženski orgazam Papa Franjo Opsežno objašnjenje Katolički biskupi protive se blagoslovu istospolnih parova: Vatikan ih pokušao umiriti novim objašnjenjem

U kolumni koju je Allam objavio u listu Corriere della Sera, u kojemu obavlja dužnost zamjenika direktora napisao je kako je "korijen zla svojstven islamu koji je usto psihološki nasilan i povijesno konfliktan".

Allam koji snažno podupire Izrael i kojega su izraelske novine jednom nazvale "muslimanskim cionistom", živi uz policijsku zaštitu zbog neprestanih prijetnji protiv njega, posebno nakon kritika koje je uputio Iranu zbog njegova stajališta prema Izraelu.

Obraćenje na katolicizam Allam je nazvao "najsretnijim danom u životu".

"Obraćenje je privatna, osobna stvar i nadamo se da obred krštenja muslimani neće pogrešno interpretirati", rekao je kardinal Giovanni Re. Allamova odluka, unatoč svemu iznenadila je muslimansku zajednicu u Italiji čiji su se članovi zapitali zbog čega svoju odluku nije proveo u nekoj lokalnoj župi.

Allam je 2006. gorljivo branio Papu nakon njegova kontroverznog govora u njemačkom Regensburgu, koji su mnogi muslimani protumačili kao prikazivanje islama kao nasilne vjere.

Tijekom jutrošnje mise Papa je, ne spominjući Allamovo obraćenje, u propovijedi govorio o stalnome "čudu" obraćenja na katolicizam koje je prisutno i 2.000 godina nakon Kristova uskrsnuća.

U priopćenju Vatikana kojim je najavljeno Allamovo obraćenje stoji: "Za Katoličku crkvu vrijedi pravilo da svaka osoba koja zatraži sakrament krštenja nakon duboke osobne introspekcije, uz punu slobodu izbora i odgovarajuću pripremu, ima pravo primiti ga".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene