Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Diplomati bijesni

Mađarska blokira gotovo pola predloženih mjera EU-a za pomoć Ukrajini

Viktor Orbán, mađarski premijer
Viktor Orbán, mađarski premijer Foto: Afp
Mađarski predstavnici u EU-u sustavno blokiraju mjere za pružanje vojne pomoći Ukrajini.

Ministri vanjskih poslova Europske unije prozvali su Mađarsku da prestane blokirat mjere pružanja vojne pomoći Ukrajini.

Litvanski diplomat Gabrielius Landsbergis prvi je optužio Mađarsku za sustavno blokiranje politika pomoći. 

"Gotovo sve naše rasprave, potrebna rješenja i odluke blokira samo jedna zemlja", Landsbergis je rekao novinarima u Bruxellesu. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Teška prometna nesreća Užas na sjeveru Hrvatske: U direktnom sudaru dvaju automobila jedna osoba poginula, dvije prevezene u bolnicu

Osim blokiranja odluka o vojnoj pomoći Ukrajini, Mađarska blokira i početak pregovora Kijeva o članstvu u EU-u te one o Gruziji i Armeniji, prenosi N1.

"Jasno je vidljivo da je 41 posto rezolucija EU-a o Ukrajini blokirala Mađarska", istaknuo je Landsbergis. 

Pridružile su mu se i kolege iz Estonije i Italije koje su također izrazile nezadovoljstvo taktikom blokiranja Budimpešte. Iako Orbanova vlada inzistira na tome da se zalažu za mir, diplomati kažu kako je jasno da je mađarsko stajalište često u skladu s interesima Rusije. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Vrijedni 677 milijuna eura Zbog ruske prijetnje: Poljska kupuje od SAD-a projektile dometa 1000 kilometara

Jedan od diplomata uključen u raspravu rekao je da su brojni dužnosnici rekli da su razmjene među ministrima vanjskih poslova EU-a među najžešćima u posljednjih nekoliko godina.  Odluke o vanjskoj politici zahtijevaju jednoglasnu potporu svih 27 država članica. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene