Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dugo čekana protuofenziva

Macron nakon sastanka: "Učinili smo sve da joj pomognemo"

Emmanuel Macron - 2
Emmanuel Macron - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak je rekao da je započela dugo čekana ukrajinska protuofenziva protiv ruskih snaga te je obećao dodatnu vojnu pomoć za vladu u Kijevu.

Emmanuel Macron je na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s poljskim i njemačkim vođama rekao: "Učinili smo sve da joj pomognemo".

"Pojačali smo slanje streljiva, oružja i oklopnih vozila ... Nastavit ćemo u narednim danima i tjednima", rekao je Macron, koji je prije nekoliko dana rekao da je razgovarao s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskijem, potvrdivši početak protuofenzive.

Njemački kancelar Olaf Scholz je na pitanje o tome smatra li Njemačka da Ukrajini treba dati sigurnosna jamstva na samitu NATO saveza u svibnju odgovorio: "Jasno je da to trebamo i to trebamo na veoma konkretan način".

Pročitajte i ovo Ilustracija Nanijele velike gubitke Teške borbe na fronti u Ukrajini: Broj žrtava raste, Rusi se hvale uništavanjem Leoparda

Sastanak vođa triju zemalja u Parizu trebao je signalizirati jedinstvo između istočne i zapadne Europe nakon što je Varšava preuzela veliku logističku i diplomatsku ulogu što se tiče pomoći za Ukrajinu dok je istovremeno opominjala njemačko i francusko vodstvo zbog njihove sporost.

Pročitajte i ovo Evakuacija u Hersonu Poplavljeno područje Rusi napali ljude tijekom evakuacije: Ima mrtvih i ranjenih. Stali vlakovi na Krimu

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Ruski predsjednik Putin potvrdio da je Ukrajina pokrenula protuofenzivu, ali i dodao: "Svi pokušaji protuofenzive zasad su propali"

Macron je rekao da je sastanak dokaz da ne postoji podjela između "stare" i "nove" Europe, koju su jednom istaknule Sjedinjene Države nakon što su istočne europske zemlje odbile podržati Francusku i Njemačku glede rata u Iraku prije 20 godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene