Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, čiju vladavinu Zapad smatra okrutnom zbog njegovih autoritarnih metoda koje često provodi, donio je odredbu prema kojoj će djeca roditelja za koje se procijeni da su nemarni prema svojim potomcima, "biti oduzimana roditeljima i poslana u sirotišta".


U skladu s predsjednikovim ukazom potpisanim u petak kasno navečer, kojom se zaobilaze sudske procedure, ova bi odredba trebala stupiti na snagu 1. siječnja 2007. Roditelji će, prema toj odredbi, morati platiti troškove djetetova boravka u sirotištu, a njihovi će domovi, ako tako bude određeno, biti konfiscirani.

Vezani članci Provjereno: Sugovornica, anonimno - 2 Neke žene to jedva čekaju, druge apsolutno odbacuju tu mogućnost: "Da imam vremeplov, otišla bih u rikverc i rekla - ne radi to" Lina Dollar Mučan slučaj iz Pule: Majka je zvala hitnu pomoć jer dijete nije disalo. Roditelji vraćeni u pritvor, oduzeto im troje djece

- Ako se ustanovi da roditelji vode nemoralan život koji kvari njihovu djecu, ako su teški alkoholičari ili ovisnici o drogi ili ako na bilo koji drugi način zapuštaju djecu, odnosno ne ispunjavaju svoje roditeljske dužnosti, djeca će im biti oduzeta i stavljena pod skrbništvo domova za djecu, rekao je Lukašenko.

Lukašenka zapadne vlasti, među ostalim optužuju da krši temeljne ljudske slobode, progoneći svoje protivnike i gušeći neovisne medije.

Vlasti su u posljednjih nekoliko godina pooštrile proceduru usvajanje djece iz sirotišta koju žele strani državljani te je puno teže djecu poslati u inozemstvo za vrijeme praznika. 

Na ovaj su se potez bjeloruske vlasti odlučile nakon što je jedan talijanski bračni par, koji je usvojio bjelorusku djevojčicu, odbio vratiti dijete u bjelorusko sirotište, uz objašnjenje da se s djetetom ondje vrlo loše postupalo, što su bjeloruski dužnosnici odmah opovrgnuli.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju