Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROGNOZA LOGISTIČKIH DIVOVA

Približava se najveselije doba godine, no moglo bi biti prilično sumorno: ''Čak i oni rastrošniji stežu remen''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Globalni logistički divovi, uključujući FedEx i Cathay Pacific Airways, predviđaju sumornu božićnu sezonu, u očekivanju slabije blagdanske potrošnje u uvjetima visoke inflacije i posustale gospodarske aktivnosti.

Prognoze globalnih logističkih divova odražavaju snažan pritisak poskupljenja hrane, goriva i troškova stanovanja na građane širom svijeta. Čak i rastrošniji kineski potrošači stežu remen u uvjetima strogih mjera suzbijanja širenja koronavirusne zaraze koje su snažno pritisnule gospodarstvo, ističe Reuters.

FedEx je ovih dana povukao prognozu poslovanja, objavljenu prije samo tri mjeseca, upozorivši da je posustajanje globalne potražnje intenzivirano krajem kolovoza i da će biti još izraženije u zadnjem ovogodišnjem kvartalu.

Sezona božićnih praznika obično je vrlo intenzivna za zračni prijevoz tereta i za špeditere koji prevoze najnovije modele pametnih telefona, igračaka i odjeće iz tvornica u Aziji u SAD i Europu.

Zapadni trgovci na malo, uključujući Costco Wholesale Group i Macy's, priznali su da su im police prepune neprodane robe, što pokazuje da su krivo procijenili potražnju i da će vjerojatno biti oprezniji pri obnavljanju zaliha.

"Puno poslujemo s Costcom, Walmartom, Targetom i oni nam otvoreno kažu da trenutno nemaju mjesta ni za što", rekao je Jonathan Chitayat, azijski šef Genimex Groupa sa sjedištem u Šangaju, proizvođača široke palete proizvoda, od četki za čišćenje do opreme za vježbanje.

Pročitajte i ovo Ruski plin, ilustracija Energetska kriza Krizni plan za najgori scenarij: Iscurile mjere Europske komisije u slučaju potpunog prekida opskrbe ruskim plinom

"U prvoj polovini godine nabavljali su puno robe kako bi doskočili problemima s nepredvidivom opskrbom iz Kine, a onda je potražnja pala pa jednostavno imaju na skladištu ogromnu količinu robe", dodao je.

Hongkonški avioprijevoznik Cathay Pacific Airways upozorio je da bi ovogodišnja sezona najintenzivnijeg prijevoza tereta pred blagdane mogla biti slabija od prošlogodišnje zbog inflacije i strogih kineskih mjera suzbijanja koronavirusne zaraze.

Prijevoznik sa sjedištem u Francuskoj CMA CGM ističe da slaba potražnja zauzdava potražnju za prijevozom i pritišće cijene dostave.

Odražavajući pad potražnje, troškovi prijevoza prekooceanskim kontejnerskim brodovima iz Azije na zapadnu obalu SAD-a pale su za gotovo tri četvrtine od početka godine, na najnižu razinu od svibnja 2020., prema podacima platformi za rezervacije Freightos Group.

U prvom tjednu rujna obujam zračnog prijevoza tereta pao je na globalnoj razini 11 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prema WorldACD Market Data, koji pokazuju da još nema jasnih znakova oporavka.

Pročitajte i ovo Ilustracija ENERGETSKI DODATAK HZMO objavio važnu informaciju za umirovljenike koji primaju inozemnu mirovinu

Baltički indeks zračnog prijevoza tereta, temeljen na podacima TAC-a, pao je gotovo 40 posto u usporedbi s rekordnim vrijednostima iz prosinca prošle godine, na vrhuncu pandemijske potrošnje.

"Cijene obično rastu u ovo doba godine kako se približava špica božićne sezone, no još nema naznaka da će se to dogoditi" i ove godine, objavio je TAC Index u ažuriranim tjednim podacima za tržište prijevoza tereta. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene