Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje Kosova

Ljubljana bijesna zbog Vučićeve izjave: Pozvali srbijansku veleposlanicu na razgovor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovensko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je veleposlanicu Srbije na razgovor zbog izjava srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića tijekom nedavnog posjeta slovenskog predsjednika Boruta Pahora Beogradu o tome da je Slovenija priznanjem Kosova narušila teritorijalni integritet Srbije.

U Beogradu je istodobno u srbijanskom ministarstvu vanjskih poslova na istu temu razgovarao slovenski veleposlanik u Srbiji Damjan Bergant, prenijela je srbijanska agencija Beta.

Pročitajte i ovo Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji Aleksandar Vučić prvim letom tvrtke Air Serbia stigao iz Beograda u Mostar - 2 Stigao prvi putnik VIDEO Pogledajte srdačne pozdrave Vučića i Čovića, zagrljajem obilježili važan trenutak

Pozivom na razgovor upućenim veleposlanici Zorani Vlatković službena Ljubljana reagirala je Vučićevu izjavu poslije sastanka s Pahorom u Beogradu kada je, na pitanje novinara zašto Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, odgovorio protupitanjem "kako da objasni građanima da Srbija uvodi sankcije Rusiji, a ne Sloveniji".

"Rusija nije narušila teritorijalni integritet Srbije. Slovenija jest. I vidimo da imamo dobre odnose sa Slovenijom", ustvrdio je tada Vučić i dodao da je Slovenija, poput Francuske, Njemačke i SAD, priznala Kosovo, što je, prema srbijanskom stajalištu, kršenje međunarodnog prava, Povelje UN i Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN.

"Iznenađeni smo Vučićevim izjavama"

Slovensko ministarstvo s tim u vezi je priopćilo da je vrlo iznenađeno Vučićevim izjavama. "Još jednom smo prenijeli svoje stajalište u vezi s Kosovom, koje je Slovenija priznala kao samostalnu i nezavisnu državu. S tim u vezi, izrazili smo očekivanje da Srbija ubuduće neće problematizirati našu poziciju po pitanju Kosova, jer podrška Slovenije Kosovu nije usmjerena protiv Srbije", navelo je ministarstvo. Također se ističe i oštro protivljenje izjednačavanju slovenskog priznanja Kosova i ruske agresije na Ukrajinu.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Srbiji - 1 Predvodili ih pravoslavni svećenici Uz slike Putina i Draže Mihajlovića: U Beogradu prosvjedovali protiv otkazanog EuroPridea

Pročitajte i ovo Išaran automobil Širenje mržnje VIDEO Saborska zastupnica objavila snimku: "Srbin je u Opatiji išarao automobil s Kosova"

Slovenska strana očekuje nastavak dosadašnje dinamike suradnje sa Srbijom navodeći da će se Slovenija i dalje zalagati za komunikaciju sa Srbijom s poštovanjem na svim razinama kao i za daljnji razvoj prijateljskih odnosa i zajedničko traženje rješenja otvorenih pitanja na zapadnom Balkanu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene