Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ljubljana: Hrvatska nikad nije tražila promjene dogovora iz 2004. godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u izjavi za javnost priopćilo je kako je Hrvatsku pravodobno upozorilo da bi za Sloveniju "jednostrana primjena ZERP-a bila potpuno neprihvatljiva".

Naglasilo je i da Hrvatska nikada nije tražila opoziv ili promjenu trilateralno usuglašenog zapisnika iz 2004. da se ZERP neće primjenjivati na članice Europske unije.

Pročitajte i ovo Ljubljana, ilustracija osjetili plin Uzbuna u glavnom gradu u susjedstvu! Građane uznemirio neugodan miris Slika nije dostupna Tuerk podržao Janšine izjave o hrvatskom ZERP-u

"Ističemo današnju izjavu premijera Janeza Janše koji je sugerirao mogućnost blokade pristupnih pregovora s Hrvatskom. Upozoravamo da se od Europske unije ne može očekivati da će pregovarati s državom koja ne poštuje prihvaćene dogovore. Trilateralnim sporazumom iz 2004. Hrvatska se obvezala da ZERP neće važiti za članice EU-a. Taj je sporazum za nas i za Europsku komisiju obvezujući", navelo je ministarstvo vanjskih poslova u reakciji na kritike oporbenih stranaka da je slovenski MVP oko početka primjene ZERP-a djelovao neodlučno.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova navodi da je istina upravo suprotna jer je, kako tvrdi, upravo nastojanjem ministarstva trilateralni sporazum postao pregovaračka obveza Hrvatske s EU-om.

"Hrvatska supotpisnicama trilateralnog sporazuma, Sloveniji i
italiji, nikada nije izrazila želju da se sporazum opozove ili na bilo koji način promijeni", naglašava slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Slovenski premijer Janez Janša rekao je u petak na konferenciji za novinare da unatoč kontaktima ne postoji "podloga" za sastanak na temu ZERP-a između Italije, Slovenije i Hrvatske jer je dogovor iz 2004. i dalje na snazi i odgovara Sloveniji koja nema želje da se on promijeni.

Eventualne promjene trebala bi predložiti neka od supotpisnica koja ima bolji prijedlog, a morao bi odgovarati i biti prihvatljiv svim uključenim stranama, rekao je Janša.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene