Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Neophodna ustavna reforma

Ljubić: Posavina treba biti jedna regija u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a 1990. i ministar prometa i veza BiH Božo Ljubić je u Sarajevu u razgovoru s hrvatskim veleposlanikom u BiH Tončijem Staničićem naglasio kako u ustavnim promjenama u BiH Posavina treba biti jedna cjelovita regija.

'Predsjednik Ljubić izložio je veleposlaniku Staničiću stajalište HDZ-a 1990. da u okviru prijeko potrebne ustavne reforme u BiH dijelovi Posavine, u kojima su Hrvati bili relativna ili apsolutna većinu, trebaju biti jedna cjelovita regija', navodi se u priopćenju HDZ-a 1990.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednik SIP BiH: Hrvatima iz Posavine treba omogućiti glasovanje Slika nije dostupna BiH: Hrvati nisu za podjelu

Ljubić je istaknuo kako treba poticati povratak prognanika te putem Agencije za gospodarski razvoj povlačiti sredstva EU-a iz projekata prekogranične suradnje. Na taj bi se način nastavilo pomagati prognanicima u obnovi kuća, socijalnih, zdravstvenih, obrazovnih i kulturnih ustanova. Kako se navodi u priopćenju HDZ-a 1990., veleposlanik Staničić se složio da bosanska Posavina treba imati primjereno mjesto u ustavnoj reformi.

Dodik odbacio mogućnost promjene granica Republike Srpske 

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata i premijer Republike Srpske Milorad Dodik odbacio je svaku mogućnost promjene sadašnjih granica toga entiteta, istaknuvši kako će to biti uvjet nastavka ustavnih promjena u BiH. 'Činilo se da su se predsjednici SDA i HDZ-a BiH Sulejman Tihić i Dragan Čović dogovorili da se Federacija BiH pretvori u dva nova entiteta, a da federalno Sarajevo bude distrikt koji neće biti konstitutivan u uređenju BiH', rekao je Dodik u Banjoj Luci nakon susreta predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića s predstavnicima srpskih parlamentarnih stranaka.

Dodao je da je srpski entitet jedna teritorijalna jedinica ili entitet u okviru BiH. 'Tako ostaje i danas i tako će biti predloženo i za naše iduće razgovore', kazao je Dodik. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Sulejman Tihić su, nakon nedavna načelna dogovora Čovića, Tihića i Dodika o mogućem novom teritorijalnom ustroju BiH, isticali kako još nije počela rasprava o granicama budućih federalnih jedinica. Pritom su odbacili mogućnost da se ne raspravlja o granicama cijele BiH, što uključuje i Republiku Srpsku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene