Obavijesti Video Pretražite Navigacija
europska politička scena

Šefica britanske vlade postala je nova članica u ekskluzivnom klubu: Tko su europske premijerke?

Ekskluzivni klub, koji se sastoji od samo 10 europskih premijerki, prihvatio je novu članicu - britansku premijerku Liz Truss. Novinarka Srna Bijuk je u prilogu za Dnevnik Nove TV istražila tko su one, i s kakvim se problemima suočavaju.

Iako se tek treba pokazati, britanska premijerka Liz Truss već se našla u rijetkom društvu. Jedna je od 10 žena koje su premijerke neke europske države. Jednu zovu radoholičarkom, drugoj komentiraju ples. Skandinavci će žene birati češće, a u regiji je to rijetkost. Novinarka Srna Bijuk je za Dnevnik Nove TV istražila tko su, i s kakvim se problemima suočavaju.

Nova britanska premijerka žena je koja je bila liberalka, pa je prešla u konzervativce, a digla je buru u javnosti i zbog preljubničke afere. No njen je brak to preživio, kao i politička karijera. I sada je još jedna premijerka na europskoj političkoj sceni.

Trenutačno je u 10 europskih zemalja na čelu žena, odnosno u 6 zemalja Europske unije. Najmlađa od njih, puni novinske stupce posljednjih tjedana zbog svog plesa. "U ovim mračnim vremenima i ja ponekad čeznem za radošću, svjetlom i zabavom", rekla je finska premijerka Sanna Marin.

Je li percepcija u javnosti drugačija jer je žena? Za jedinu hrvatsku premijerku, važnije je kako tko radi. "Ja tu ne bi radila razliku između muškaraca i žena jer govorimo o funkciji premijera, najodgvoornijoj funkciji s najvećom moći. Ja sam taj posao radila s veliki entuzijazmom i nekom vrstom radosti zato što sam shvatila da je to prilika koja se neće ponoviti", rekla je bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nije zadovoljna Grabar-Kitarović: "Zamjeram EU-u što još uvijek nisu otvoreni pregovori s BiH"

Pročitajte i ovo Videozid: Hrvoje Krešić o plinu - 2 Pripreme za hladnu zimu EU ubrzano puni zalihe plina. Hrvoje Krešić istražio koja je država na 99 posto popunjenosti, a koje su u velikom problemu

Na sjeveru, za žene ta prilika dolazi češće, pa tako Danska ima već drugu premijerku. U susjedstvu je posljednja premijerku dobila Švedska - Magdalenu Andersson. Doduše, kada je prvi put izglasana, mandat joj je trajao sedam sati - jer je parlament odbio proračun. U istom tjednu izabrana je drugi put na poziciju na kojoj je i danas.

A jedina aktualna premijerka u regiji je Ana Brnabić. Poznata je i po tome što je pripadnica LGBT zajednice, hrvatskih je korijena, ali u Hrvatskoj više ne želi ljetovati. "Iako je ona članica LGBT populacije, isto tako se morala složiti da se zabranjuje EuroPride u Beogradu, koji je davno dogovoren jer je tako rekao Aleksandar Vučić", rekla je Kosor.

Kosor smatra i da će skandivanci češće izabrati zbog mentaliteta. Kod nas - neće to opet tako skoro. "Trenutačno, od respektabilnih stranaka koje prelaze prag, na čelu tih stranaka nema ni jedne žene", dodala je.

Žene vode glavnu riječ na Islandu, u Litvi i Estoniji. U Francuskoj je važniji predsjednik pa malo tko zna da i oni imaju premijerku - koju nazivaju radoholičarkom. Premijerka Moldavije nosi se s ruskim prijetnjama. Ratnu krizu pomno prati sada i britanska premijerka.
No, njoj bi glavobolje moglu stvarati i još jedna žena - ona na čelu Škotske koja priprema referendum o nevisnosti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene