Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj iz Zagreba

LIJEČNICI U ŠOKU Djevojčica (4) se otrovala kokainom, za dlaku izbjegla smrt

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dijete od četiri i pol godine za dlaku je izbjeglo smrt, jer se otrovalo kokainom!

Drogu je pronašlo kod roditelja. Zagrebačka policija ih je odmah privela te im je određen jednomjesečni pritvor.

Pročitajte i ovo Ilustracija tri tjedna kasnije Slučaj bebe s teškim ozljedama: Iz bolnice stigla dobra vijest, policija još uvijek tapka u mraku Screenshot Vrijedan teret VIDEO Talačka kriza na brodu punom kokaina: Jedan švercer ubio drugoga i bacio ga u more, ostale zatočio

Djevojčica od 4 i pol godine zaprimljena je u KBC Sestre milosrdnice u teškom stanju. Nakon obavljenih pretraga, liječnici su ostali u šoku. Dijete je bilo otrovano kokainom.

"Dijete je došlo u relativno teškom stanju poremećene svijseti, ali urednih vitalnih funkcija", rekao nam je Miroslav Harjaček iz Klinike za pedijatriju KBC-a Sestara milosrdnica.

Kokain najčešće pogađa živčani sustav. Osim njega, napada srce. Može doći do ubrzanja rada srca, što može dovesti i do puknuća arterije. Ili može doći do jake aritmije i prekida rada srca.

Djetetovi roditelji su ovisnici. Kažu kako su ostatak kokaina bacili u smeće i ne znaju kako je njihova kćer došla do droge. Policija ih je privela, a djevojčica je ostala u bolnici.

"Dijete je dobro i otpušteno je baki prema odluci socijalne službe", kaže Hrjaček.

Centar za socijalnu skrb prvi je koji odlučuje o daljnjoj skrbi za dijete. "Odluku o oduzimanju djeteta hitnom ili žurnom kad postoji ugroza prava djeteta na život, zdravlje ili sl. može donijeti Centar za soc.skrb. To obično bude uz asistenciju policije. Takvu odluku mora u roku 15 dana potvrditi sud", pojašnjava Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu.

Sud pak može donijeti neke od mjera. "Oduzimanje roditelju pravo da živi sa djetetom i da ga odgaja. Ta mjera se u pravilu izriče na godinu dana i može se ponavljati. Za to vrijeme se zapravo roditelji prate. A postoji mjera i lišenja roditeljske skrbi", kaže Milas Klarić.

Ako do te mjere dođe, djetetu se imenuje skrbnik. To može biti netko iz šire obitelji, udomitelj ili dom za djecu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene