Dijete se otrovalo kokainom (Foto: Dnevnik.hr) - 6
Dijete se otrovalo kokainom (Foto: Dnevnik.hr) - 6

Dijete od četiri i pol godine za dlaku je izbjeglo smrt, jer se otrovalo kokainom!


Drogu je pronašlo kod roditelja. Zagrebačka policija ih je odmah privela te im je određen jednomjesečni pritvor.

Djevojčica od 4 i pol godine zaprimljena je u KBC Sestre milosrdnice u teškom stanju. Nakon obavljenih pretraga, liječnici su ostali u šoku. Dijete je bilo otrovano kokainom.

"Dijete je došlo u relativno teškom stanju poremećene svijseti, ali urednih vitalnih funkcija", rekao nam je Miroslav Harjaček iz Klinike za pedijatriju KBC-a Sestara milosrdnica.

Kokain najčešće pogađa živčani sustav. Osim njega, napada srce. Može doći do ubrzanja rada srca, što može dovesti i do puknuća arterije. Ili može doći do jake aritmije i prekida rada srca.

Djetetovi roditelji su ovisnici. Kažu kako su ostatak kokaina bacili u smeće i ne znaju kako je njihova kćer došla do droge. Policija ih je privela, a djevojčica je ostala u bolnici.

"Dijete je dobro i otpušteno je baki prema odluci socijalne službe", kaže Hrjaček.

Centar za socijalnu skrb prvi je koji odlučuje o daljnjoj skrbi za dijete. "Odluku o oduzimanju djeteta hitnom ili žurnom kad postoji ugroza prava djeteta na život, zdravlje ili sl. može donijeti Centar za soc.skrb. To obično bude uz asistenciju policije. Takvu odluku mora u roku 15 dana potvrditi sud", pojašnjava Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu.

Sud pak može donijeti neke od mjera. "Oduzimanje roditelju pravo da živi sa djetetom i da ga odgaja. Ta mjera se u pravilu izriče na godinu dana i može se ponavljati. Za to vrijeme se zapravo roditelji prate. A postoji mjera i lišenja roditeljske skrbi", kaže Milas Klarić.

Ako do te mjere dođe, djetetu se imenuje skrbnik. To može biti netko iz šire obitelji, udomitelj ili dom za djecu.