Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Riješen spor

Libija: Jedan Švicarac pušten u Tunis, drugi ide u zatvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Diplomatski spor Libije i Švicarske oko dvojice Švicaraca u veleposlanstvu u Tripoliju, koji je mogao izazvati teške posljedice, razriješen je u ponedjeljak tako što je jedan švicarski poslovni čovjek pušten u Tunis, dok je drugi uhićen i odveden u zatvor na odsluženje četveromjesečne kazne, objavile su agencije.

Diplomatske nepetosti između dviju zemalja izbile su u prvoj polovici srpnja 2008. nakon što je švicarska policija uz primjenu sile privela i ispitala jednog od sinova libijskog vođe Moamera Gadafija - Hanibala i njegovu suprugu zbog optužbi za maltretiranje osoblja u hotelu u kojem su bili odsjeli. Reakcija Libije bila je trenutačna - 19. srpnja uhićeni su švicarski poslovni ljudi Rašid al-Hamdani i Max Goldi i zabranjeno im je napuštanje Libije te su uskoro izvedeni pred sud pod optužbama za 'ilegalni boravak u zemlji' i 'ilegalne gospodarske aktivnosti'. Njih su se dvojica još 2008. sklonila u švicarsko veleposlanstvo i otamo pratili suđenje. Prvostupanjski ih je sud obojicu kaznio zatvorskim kaznama. No, prizivni je sud početkom ovog mjeseca ukinuo 16-mjesečnu zatvorsku kaznu Rašidu al-Hamdaniju i oslobodio ga svih optužbi, dok je Goldijevu kaznu smanjio na četiri mjeseca zatvora i novčanu globu u iznosu od 800 dolara.

Pročitajte i ovo Rochers-de-Naye tragedija u Alpama Majka s djecom otišla na planinarenje, a onda im se izgubio svaki trag: Pronađeni su mrtvi Kokain - 2 Podržao i dio struke Glavni grad jedne od najbogatijih europskih zemalja želi legalizirati kokain: "Konzumenti bi znali što kupuju, bilo bi sigurnije"

Do novog je pogoršanja libijsko-švicarskih odnosa došlo prošlog tjedna, kad je jedan visoki libijski dužnosnik najavio da će Libija prekinuti izdavanje viza državljanima 25 europskih zemalja obuhvaćenih Schengenskim sporazumom, kao odgovor na restrikcije libijskim državljanima za ulazak u schengenski prostor, određene na zahtjev Švicarske u studenome 2009., zbog kojih vize nisu mogli dobiti ni najviši libijski dužnosnici poput premijera Bagdadija al-Mahmudija. Libija je potom dala ultimatum po kojem je švicarsko veleposlanstvo do ponedjeljka u podne moralo izručiti dvojac koji se skrivao kod njih, najavivši kako je spremna poduzeti odgovarajuće korake ako Švicarska to ne učini.

Libijski ministar vanjskih poslova Musa Kusa u nedjelju je pozvao na razgovor veleposlanike zemalja članica EU-a, tražeći od njih da izvrše pritisak na Švicarce i uvjere ih da moraju izručiti Goldija libijskoj policiji, a Al-Hamdaniju omogućiti napuštanje zemlje u ponedjeljak do podneva, izvijestila je službena libijska novinska agencija JANA. 'Poduzet ćemo određene korake ako osoblje veleposlanstva ne ispuni ono što se od njih traži do određenoga roka', rekao je Kusa. 'Švicarsko veleposlanstvo namjerno krši zakone međunarodne konvencije te namjerno utječe na eskalaciju krize', rekao je.

Oko dva sata nakon navedenog roka, najprije je iz veleposlanstva izašao Hamdani, koji uz švicarsku ima i tunišku putovnicu, te se u automobili švicarskog veleposlanstva uputio prema 170 kilometara udaljenoj libijsko-tuniskoj granici. 'Rašidu al-Hamdaniju izdana je izlazna viza i on je krenuo prema Tunisu', rekao je odvjetnik zatočenih Švicaraca Salih Zahaf. Goldija su pred veleposlanstvom dočekali pripadnici libijske pravosudne policije i prepratili ga zatvora Ain Zare, nedaleko od Tripolija. Potpredsjednik libijske vlade Halid Kaim rekao je kako će se Goldi iz zatvora moći žaliti na presudu, a Zahaf je najavio kako već u utorak namjerava podnijeti molbu za pomilovanje svojeg klijenta libijskim vlastima. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene