Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vlasti uputile upozorenje

Havajima nakon erupcije vulkana prijeti "vog": Riječ je o vrlo rijetkoj pojavi, a može predstavljati ozbiljnu opasnost po zdravlje

Aktualno Galerija Erupmirao najveći vulkan na svijetu Erupmirao najveći vulkan na svijetu Foto: Reuters Erumpirao najveći vulkan na svijetu - 3 Erumpirao najveći vulkan na svijetu - 3 Foto: Reuters Erumpirao najveći vulkan na svijetu - 2 Erumpirao najveći vulkan na svijetu - 2 Foto: Reuters Erumpirao najveći vulkan na svijetu - 1 Erumpirao najveći vulkan na svijetu - 1 Foto: Reuters +6 Erumpirao najveći vulkan na svijetu - 1 Galerija 1/11 >>
Havajci pozorno prate erupciju najvećeg vulkana na svijetu. Lava prska 60 metara u zrak, a vlasti građane upozoravaju da se pripreme na najgori mogući scenariji.

Vlasti su izdale upozorenje za 200.000 stanovnika Velikog otoka na Havajima da se pripreme na najgori mogući scenarij nakon što je nakon 38 godina erumpirao najveći aktivni vulkan na svijetu Mauna Loa.

Vulkan lavu izbacuje i do 60 metara u zrak, a cijeli otok prekrivaju pepeo i gusti dim. Građanima se zbog toga savjetuje da izbjegavaju teške fizičke aktivnosti.

Guverner Havaja David Ige upozorio je u ponedjeljak da bi vjetar mogao nositi vulkanski plin i pepeo i zamolio stanovnike s respiratornom osjetljivošću da poduzmu mjere opreza kako bi smanjili izloženost.

Havajski Odjel za zdravstvo izdao je upozorenje poručujući stanovnike i posjetitelje da se pripreme za utjecaje na kvalitetu zraka. Rekao je da bi erupcije mogle prouzročiti "vogove uvjete, pepeo u zraku i razine sumpornog dioksida da se povećaju i fluktuiraju u različitim područjima države".

Vog je izraz koji se odnosi na vulkanski smog koji može u nekim slučajevima biti izrazito opasan po zdravlje, pogotovo kod onih osoba koje boluju od respiratornih problema.

Osjetljive skupine, uključujući djecu, starije osobe i osobe s dišnim bolestima, trebale bi smanjiti aktivnosti na otvorenom koje uzrokuju otežano disanje i smanjiti izloženost boravkom u zatvorenom prostoru i zatvaranjem prozora i vrata, ako se pojave vog uvjeti, priopćio je zdravstveni odjel, prenosi CNN.

Trenutačno se lava još drži u višim područjima i ne ugrožava nizinska naseljena mjesta, međutim vulkansko je djelovanje dinamično i može brzo promijeniti njezin tok.

Erupmirao najveći vulkan na svijetu Erumpirao najveći vulkan na svijetu - 3 (Foto: Reuters)

Lava bi na kraju mogla krenuti nizbrdo, iako bi moglo proći i više od tjedan dana da rastaljena stijena stigne do naseljenih područja.

Pročitajte i ovo Erupcija vulkana na Havajima Nakon 38 godina VIDEO Erumpirao najveći vulkan na svijetu, stručnjak poručuje: "Moramo vulkanu dopustiti da nam zapravo pokaže što će učiniti"

Događanja su zbog svoje rijetkosti iznimno zanimljiva turistima, ali vlasti ih opetovano upozoravaju da se ne približavaju sjeveroistočnoj strani vulkana, na kojoj su se razvile tri pukotine kroz koje lava teče. Procjenjuje se da su duge oko tri kilometra.

Erupmirao najveći vulkan na svijetu Erumpirao najveći vulkan na svijetu - 2 (Foto: Reuters)

Dugogodišnji stanovnik otoka Bobby Camara upozorio je da bi svi na otoku trebali pratiti erupciju. Rekao je da je vidio tri erupcije Mauna Loa u svom životu.

Vlasti posebno brinu novi stanovnici, koji nikada nisu doživjeli takvo iskustvo, a takvih je mnogo. Od 80-ih godina prošlog stoljeća populacija otoka se udvostručila.

"Mislim da bismo svi trebali biti pomalo zabrinuti. Ne znamo kamo tok ide, ne znamo koliko će trajati", rekao je Camara, a prenosi Daily Mail.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene