Erumpirao je najveći vulkan na svijetu, havajski Mauna Loa. Osim lave, koja još uvijek prijeti stanovništvu, regiju su zatresli i snažni potresi.

Galerija Erupcija vulkana na Havajima Erupcija vulkana na Havajima 3 Erupcija najvećeg vulkana na svijetu - 3 +0 Erupcija najvećeg vulkana na svijetu - 2

U nedjelju navečer počela je erupcija najvećeg aktivnog vulkana na svijetu. Sada je izdano novo upozorenje zbog potresa koji su se zaredali u zemlji.

"U ovom trenutku tokovi lave ograničeni su na području vrha vulkana i ne prijete zajednicama nizbrdo", stoji u obavijesti Službe za vulkansku aktivnost.

Ken Hon, glavni znanstvenik u Opservatoriju za havajske vulkane kazao je da se sve budno promatra, pokušavajući shvatiti hoće li ovo biti erupcija koja ostaje unutar vrha Mauna Loa ili se pomiče niz jednu od zona rascjepa prema jugozapadu ili sjeveroistoku.

"Moramo vulkanu dopustiti da nam zapravo pokaže što će učiniti i onda ćemo obavijestiti ljude o tome što se događa što je prije moguće", prenosi AP Honove riječi.

Međutim, na temelju prethodnih iskustava, služba upozorava kako situacija može biti brzo promjenjiva. Rane faze erupcije ovog vulkana mogu biti vrlo dinamične, pa se položaj i napredovanje tokova lave mogu lako mijenjati.

Erupcija vulkana na Havajima Erupcija vulkana na Havajima 3 (Foto: Reuters/DNEVNIK.hr)

Slika nije dostupna Jedan od najaktivnijih japanskih vulkana erumpirao, objavljena najviša razina upozorenja

U obavijesti se dodaje da će Havajski vulkanski opservatorij provesti izviđanje iz zraka što je prije moguće kako bi se procijenila opasnost i bolje opisala erupcija.

Više od desetak potresa magnitude veće od 2,5 pogodilo je regiju u posljednja dva sata, od kojih je jedan bio magnitude 4,2.

Tonga: Erupcija vulkana, pa tsunami - 7 Prve žrtve razorne nepogode: Dvoje ljudi utopilo se u plimnim valovima nakon erupcije na Tongi

Mauna Loa, koja zauzima više od polovice Velikog otoka na Havajima i uzdiže se više od 4000 metara iznad Tihog oceana, zadnji put je erumpirala u ožujku i travnju 1984.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju