Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lajčak: Vlada RS-a odustaje od izlaska iz Elektroprijenosa BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada Republike Srpske odustala je od namjere da taj entitet istupi iz javne korporacije BiH koja na državnoj razini upravlja prijenosom struje, izjavio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak.

'Na današnjem sastanku veleposlanika Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira primljena je k znanju činjenica da je Vlada RS-a povukla svoju deklaraciju o jednostranu povlačenju iz Elektroprijenosa BiH i prihvatila nov zaključak', navodi Lajčak u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima u BiH.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

Lajčak dodaje kako je time ispunjen zahtjev veleposlanika Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira Vladi RS-a i premijeru Miloradu Dodiku da ne smiju jednostranim potezima dovoditi u pitanje funkcioniranje državnih institucija.

No Lajčak u svojoj izjavi upozorava kako su novim zaključkom RS-a 'zadržani elementi koji sugeriraju da bi se RS mogao jednostrano povući iz Elektroprijenosa BiH'.

'Veleposlanici Vijeća za provedbu mira ponovno su izrazili čvrsto stajalište da se jedan entitet ne može jednostrano povući iz Elektroprijenosa BiH ili iz bilo koje druge već dogovorene reforme. Međunarodna zajednica će se uključiti u međuentitetske razgovore kako bi se riješila preostala otvorena pitanja vezana uz poptpuno funkcioniranje Elektroprijenosa BiH', istaknuo je Lajčak.

Nakon te Lajčakove izjave je reagirala Vlada RS-a, ustvrdivši da Vlada tog entiteta nije postupila jednostrano. 'Vlada RS-a nikad nije prihvatila deklaraciju o jednostranu povlačenju iz Elektroprijenosa BiH, niti je ikada donijela odluku o jednostranu povlačenju iz Elektroprijenosa BiH', izjavila je Biljana Bokić, glasnogovornica premijera RS-a Milorada Dodika.

Po njezinu tumačenju Vlada RS-a je prihvatila zaključke koje, kako je rekla, većina medija i Ured visokoga međunarodnog predstavnika u BiH nisu pomno pročitali.

Istina je da u Vladinim zaključcima postoje elementi koji sugeriraju da bi se RS mogao povući iz Elektroprijenosa BiH ako se ne riješi pitanje funkcioniranja Elektroprijenosa BiH i zaštite prava svih dioničara, kazala je Biljana Bokić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene