Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lajčak: RS nema pravo na odcjepljenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak danas je odbacio mogućnost odcjepljenja Republike Srpske od Bosne i Hercegovine.

"Republika Srpska nema pravo na odcjepljenje od BiH, a isto tako nitko ne može jednostrano ukinuti Republiku Srpsku", izjavio je Lajčak dan pošto je premijer RS-a Milorad Dodik rekao da će njegova stranka, Savez nezavisnih socijaldemokrata, u pregovorima o ustavnim promjenama
u BiH tražiti da se u novi Ustav unese odredba o "pravu na
opredjeljenje do odcjepljenja", te da novo ustavno rješenje mora predvidjeti i mogućnost "rastrojstva BiH".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odbio komentirati sankcije Dodik odbacio mogućnost odustanka od referenduma Slika nije dostupna Prekinuo bi koridor Mesić bi poslao vojsku ako RS raspiše referendum

Reagirajući na te Dodikove izjave, Lajčak je danas priopćio da je "BiH međunarodno priznata država i njezina teritorijalna cjelovitost je zajamčena Daytonskim mirovnim sporazumom, te se njezino postojanje ne može dovoditi u pitanje".

Lajčak je pozvao sve političare u BiH da ulože maksimalne napore za izgradnju zemlje i uspostavu povjerenja između građana, a ne da stvaraju sumnju i neizvjesnost.

"Nerazumijevanje može poticati strahove među stanovništvom koje još nosi vrlo bolna sjećanja iz nedavna rata", istaknuo je Lajčak.

Međunarodna zajednica vjeruje da je potrebno provesti sporazuman proces ustavne reforme kako bi se zemlja postala učinkovitija i uspješnija za sve svoje građane i lakše ispunila zahtjeve u pristupnom procesu Europskoj uniji, navodi se u Lajčakovu priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene