Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak podupro je zahtjeve premijera Republike Srpske Milorada Dodika strankama iz Federacije BiH da u državnom Parlamentu BiH prihvate postojanje RS, a da će se zauzvrat prestati sa prijetnjama o raspisivanju referenduma o otcjepljenju RS-a.


"Dodik je u pravu kada od svojih koalicijskih partnera (stranaka iz Federacije BiH) traži priznavanje Republike Srpske jer bi to pridonijelo odustajanju od poziva za organiziranje referenduma o otcjepljenju RS-a", izjavio je Lajčak u četvrtak navečer u emisiji "Telering" Televizije OBN.

Vezani članci Slika nije dostupna Ashton: EU ostaje zabrinuta stanjem u BiH Slika nije dostupna Inzko: Dodik otvoreno krši Daytonski sporazum!

Lajčak je pri tomu istaknuo kako ne vidi razloga zašto se bošnjački političari protive priznavanju Republike Srpske. Po Lajčakovim riječima "Dodik je najjači politički vođa u BiH i napadi na njega samo ga dodatno jačaju".

U tom kontekstu Lajčak je kazao kako Dodik posjeduje političku energiju koju trebaju u BiH iskoristiti i drugi (nesrbi).

Ova Lajčakova potpora Dodiku i njegovim zahtjevima za priznavanje RS uslijedila je nakon njihove međusobne višetjedne polemike u kojoj je Dodik otvoreno prijetio referendumom o otcjepljenju RS-a, a Lajčak uzvraćao upozorenjima kako se mora prestati s pozivima o referendumu o otcjepljenju RS-a te da će se on kao visoki predstavnik međunarodne zajednice osobno zauzeti za sprečavanje takvih poziva.