Njemačka elektrana
Njemačka elektrana Foto: Afp

Njemačka nuklearna centrala Isar 2 trebala bi biti ugašena na tjedan dana kako bi se uklonio kvar koji je doveo do propuštanja na jednom od ventila, priopćilo je ministarstvo zaštite okoliša u ponedjeljak.


"Energetska kompanija Preussen-Elektra je izvijestila ministarstvo okoliša o propuštanju manjih razmjera na jednom od reaktora. Istodobno je zajamčeno da niti u jednom trenutku nije postojala opasnost od curenja radioaktivnog materijala“, priopćilo je ministarstvo okoliša.

Tvrtka Preussen-Elektra izvijestila je ministarstvo kako popravak neće biti potreban ako Isar 2, koja se nalazi na jugu Njemačke, krajem godine prestane s radom slijedom odluke o odustajanju od nuklearne energije od 2011. godine, kako je bilo prvotno planirano.

Slika nije dostupna Ruska nuklearna podmornica ušla u Mediteran: "Odvraća NATO snage od ukrajinskog rata"

NE Krško Nesvakidašnji prizor iz nuklearke u Krškom zbunio građane: Iz elektrane objavili o čemu je riječ

No popravak će biti potreban odluči li vlada, u sklopu priprema za eventualnu krizu s nestašicom električne energije, nuklearku Isar 2 ostaviti do proljeća u pričuvi.

Ministar gospodarstva Robert Habeck početkom rujna je najavio mogućnost da se dvije od tri preostale nuklearne elektrane ne gase krajem ove godine nego da ostanu u pričuvi kako bi uskočile u slučaju eventualne nestašice.

Kako je priopćeno iz ministarstva zaštite okoliša, nakon informacije o ventilu koji ne brtvi u potpunosti i o mogućoj komplikaciji u slučaju produljenja rada nuklearke, trenutno se razmatra nastala situacija i s ministarstvom gospodarstva preispituje prijašnja odluka da se Isar 2 stavi u pričuvu.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju