Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka Ukrajini

Kremlj uputio zlokobnu prijetnju: "To će nas prisiliti na protumjere"

Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskov Foto: Afp
Kremlj je zaprijetio nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio da Ukrajini šalje projektile dugog dometa.

Kremlj je ocijenio da je isporuka francuskih raketa dugog dometa Ukrajini pogreška koja će natjerati Rusiju na protumjere u sukobu u Ukrajini.

"S našeg stajališta ovo je pogrešna odluka, s ozbiljnim posljedicama za ukrajinsku stranu, jer će nas, naravno, prisiliti da poduzmemo protumjere", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak je, prvoga dana samita NATO-a koji se održava u Vilniusu, najavio da će Francuska Ukrajini isporučiti projektile dugog dometa "SCALP".

Krstareću raketu Storm Shadow, koju francuska vojska naziva SCALP, zajednički su razvile Velika Britanija i Francuska, a lansira se iz zraka. Ujedinjeno Kraljevstvo u svibnju je najavilo da će Ukrajini poslati projektile dugog dometa. Rusija je nekoliko dana kasnije objavila da je presrela raketu Storm Shadow u sklopu sukoba u Ukrajini.

Njezin najveći domet veći je od 250 kilometara, a to je više od bilo kojega drugog oružja što su ga zapadne zemlje isporučile Kijevu i omogućuje da se dosegnu područja u istočnoj Ukrajini i na Krimu koja su pod kontrolom ruskih snaga.

"Ponavljam naše načelno stajalište u vezi s takvim odlukama o isporuci oružja: takve odluke ne mogu utjecati na razvoj događaja" u Ukrajini, rekao je u ponedjeljak Peskov te dodao da "one mogu samo pogoršati sudbinu kijevskog režima".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene