Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samit u Litvi

Senzacionalna vijest prije početka samita: Turska konačno popustila, Švedska dobila zeleno svjetlo za ulazak u NATO

Aktualno Galerija Erdogan dao zeleno svjetlo Švedskoj Erdogan dao zeleno svjetlo Švedskoj Foto: Twitter Marko Stričević, reporter Dnevnika Nove TV Marko Stričević, reporter Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr NATO summit, ilustracija - 1 NATO summit, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr NATO summit, ilustracija - 2 NATO summit, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 NATO summit, ilustracija - 3 Galerija 1/5 >>
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dao je zeleno svjetlo za pristup Švedske NATO-u što je blokirao više od godine dana, objavio je u ponedjeljak glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg, pa će NATO na dvodnevnom samitu u Vilniusu moći pokazati svoje jedinstvo.

Velik obrat u Litvi, uoči početka NATO samita. Turska će Šveđane pustiti u NATO savez. U Litvi je reporter Dnevnika Nove TV Marko Stričević koji prati tijek samita.

"Velika, senzacionalna vijest pred sam početak samita. Turska je nakon deblokade Finske, nakon gotovo godinu dana držanja na ledu Švedske, popustila po tom pitanju. Švedska je među zemljama koje najviše zadovoljavaju uvjete ulaska u NATO, no Turska je inzistirala na blokadi jer je Švedsku optuživala da pruža utočište kurdskim militantima koje Ankara smatra teroristima. Švedska ih smatra žrtvama političkog progona.

No, 5 do 12 za isti stol su sjeli glavni tajnik NATO-a, švedski premijer i turski predsjednik. Je li ovom dogovoru kumovao netko četvrti razjašnjavat će se idućih dana. Ono što je znakovito, Erdogan je prije puta poručio kako treba prvo trasirati put Turske prema EU-u pa će onda lako dogovoriti ulazak Švedske u NATO.

Treba reći da je ovo već treći senzacionalan politički potez Turske u nekoliko dana, jer je Erdogan podupro ulazak Ukrajine u EU te se pozicionira kao posrednik između Rusije i zemalja Zapada. Uz to je jednostranom odlukom pustio iz kućnog pritvora zapovjedništvo pukovnije Azov koja je branila Mariupolj, što se smatra velikom pljuskom Vladimiru Putinu. Kad se to sve uzme u obzir čini se da bismo se sutra mogli probuditi u nešto drugačijem EU-u, u Uniji drugačije političke arhitekture i odnosa", prenosi reporter Marko Stričević.

Turska dala zeleno svjetlo Švedskoj

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan dao je zeleno svjetlo za ulazak Švedske u Savez nakon sastanka sa švedskim premijerom u Litvi kojeg je organizirao glavni tajni NATO-a Jens Stoltenberg.

"Ovo je povijesni korak koji će ojačati i učiniti sigurnijima sve NATO-ve saveznike", napisao je Stoltenberg na Twitteru.

"Sretan sam što mogu objaviti da je predsjednik Erdogan prihvatio staviti protokol o pristupanju Švedske" pred turski parlament "što je prije moguće i surađivati s parlamentom kako bi se zajamčila ratifikacija", rekao je Stoltenberg nakon sastanka s turskim predsjednikom i švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom, uoči samita NATO-a u utorak i srijedu u glavnom gradu Litve.

Stoltenberg nije rekao kada bi švedsko pristupanje moglo biti ratificirano u turskom parlamentu, koji će odlučiti o točnom datumu.

Švedski premijer rekao je da je ovo dobar dan za Švedsku i da je to je veliki korak prema članstvu. "Ovo je već dugo moj cilj i vjerujem da smo danas dobili dobar odgovor i napravili vrlo veliki korak prema članstvu", rekao je Kristersson.

Zašto je Erdogan promijenio mišljenje?

Švedska i Finska aplicirale su za NATO prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu. Finska je dobila zeleno svjetlo u travnju ove godine i prvi puta na ovom samitu sudjeluje kao punopravna članica, no Švedsku su kočile Turska i Mađarska. Budimpešta je rekla da će odobriti švedsko članstvo nakon što to učini Turska.

Turski predsjednik tvrdio je da Švedska skriva članove militantnih skupina, uglavnom pristaše Kurdistanske radničke stranke (PKK), koje optužuje za organiziranje prosvjeda i financiranje terorističkih skupina.

Švedska je također rekla da će aktivno podupirati turski proces pristupanja Europskoj uniji. Švedska je pristala "kao članica EU-a aktivno poduprijeti napore usmjerene na oživljavanje procesa pristupanja Turske EU", kazao je glavni tajnik NATO-a.

Erdogan je ranije u ponedjeljak neočekivano povezao turski pristanak za pristupanje Švedske u NATO s ulaskom Turske u EU. Rekao je da bi Europska unija trebala otvoriti put pristupanju Turske u EU prije nego turski parlament odobri pristupanje Švedske u NATO.

"Kao prvo, otvorite put Turskoj u Europskoj uniji i mi ćemo tada otvoriti put Švedskoj, kao što smo i Finskoj", rekao je, dodajući da će taj poziv ponoviti na samitu.

Turska je podnijela zahtjev za članstvo 2005. godine, ali pregovori o pristupanju su u potpunom zastoju.

Pročitajte i ovo Štrajk u pravosuđu, ilustracija - 4 Što čeka Plenković? Štrajk u pravosuđu mogao bi se još zakomplicirati, oglasio se Vrhovni sud: ''Ako ne dođe do dogovora do kraja ovog tjedna...''

SAD: Nade Turske za EU-om nemaju nikakve veze sa Švedskom i NATO-om

Želja Turske da oživi pregovore o pristupanju EU i nastojanje Švedske da se pridruži NATO-u dva su različita pitanja, priopćio je američki State Department.

"Prvo, Sjedinjene Države niz godina podupiru težnje Turske za članstvom u EU i nastavljamo to činiti", rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller u Washingtonu uoči summita NATO-a u utorak u Litvi.

"To nije odluka za Sjedinjene Države, to je odluka za Europsku uniju i u konačnici, to je stvar između Europske unije i Turske. Međutim, ne vjerujemo da bi to trebala biti prepreka za pristupanje Švedske NATO-u. "

Ankara je pokušala povezati ta dva pitanja nakon što se protivila članstvu Švedske u NATO-u, rekavši da nije zadovoljna antiislamskim prosvjedima i potporom Kurdima.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, predsjednik Vlade Pogledajte video Premijer Plenković poručuje da građani bolje žive nego prije nekoliko godina

Mnogi u EU-u zabrinuti su zbog nepredvidivosti Erdoğana i činjenice da zemlja graniči sa Sirijom, Irakom i Iranom.

Također se žale na njegove sve veće autoritarne mjere, poput zatvaranja mnogih novinara.

Ankara je optužila države EU-a za islamofobiju jer se nisu zalagale za uključivanje Turske, koja bi bila najveća zemlja u EU-u po broju stanovnika (85 milijuna) da je primljena.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene