Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema danas objavljenoj ocjeni bonitetne agencije Moody's, slovenski je kreditni rejting spušten na razinu investicijskog smeća. Neki analitičari procjenjuju da se susjedna država iz krize neće uspjeti izvući sama.


Bonitetna agencija Moody's snizila je danas kreditni rejting Slovenije s ocjene Baa2 na ocjenu Ba1, što znači da je dežela sada za spomenutu agenciju u rangu investicijskog smeća, a prognoza kretanja ocjene za sljedeće razdoblje je negativna.

Vezani članci Slika nije dostupna Pao slovenski kreditni rejting Slika nije dostupna Moody's snizio kreditni rejting Slovenije

>> Agrokor potvrdio da će ponovno pokušati preuzeti Mercator

U najkraćim crtama, Moody's kao razloge snižavanja ocjene navodi loše stanje slovenskog bankarskog sektora, značajno pogoršanje stanja u državnoj blagajni te sve veću neizvjesnost kada je u pitanju sposobnost Slovenije da podmiruje svoje obveze, što povećava vjerojatnost da će joj za izvlačenje iz krize biti potreban novac izvana.

Za sniženje kreditnog rejtinga nikada nije povoljan trenutak, ali u slovenskom je slučaju odluka Moody's stigla u posebno nezgodno vrijeme, s obzirom da je susjedna država, kako javlja RTV SLO, upravo danas u Londonu kanila vidjeti koliki je interes za njezine 5-godišnje državne obveznice. To je zasad odgođeno, no transakcija će bez obzira na sve vjerojatno biti obavljena nakon sutrašnjeg praznika.

Bloomberg je danas u opširnoj analizi stanja u Sloveniji objavio ocjenu da ta država vjerojatno neće moći izbjeći financijsku pomoć EU u izlasku iz krize, a procjena je da bi paket te pomoći mogao iznositi oko osam milijardi eura.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju