Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica izjavio je da je visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak odgovoran za nastalu krizu u toj državi i dodao kako bi bilo najprirodnije da je sam "podnio ostavku, umjesto što svojim mjerama i dalje utječe na produbljavanje krize".


"Vlada Srbije u potpunosti podržava sve institucije Republike Srpske u njihovom principijelnom stavu da se mora poštivati Daytonski sporazum", navodi se u Koštuničinom priopćenju, te se dodaje da Srbija kao potpisnik i jamac Daytonskog sporazuma ima pravo inzistirati na njegovom dosljednom provođenju, te da se on ne može kršiti na štetu srpskog naroda.

Vezani članci Ilustracija Započelo čišćenje mina na granici s Hrvatskom: "Plan je da završi u 18 mjeseci" Milorad Dodik "On uvodi represivni režim!" Oštre reakcije i osude Dodikove nove ideje

"Pokušaj rušenja Daytonskog sporazuma može imati nesagledive posljedice i zato je sada neophodno da međunarodna zajednica ispravi greške koje su proizvele ozbiljnu krizu u Bosni i Hercegovini", navodi se u izjavi srbijanskog premijera.

Lajčak je 19. listopada odlučio nametnuti izmjene Zakona o Vijeću ministara BiH i time pojednostaviti način odlučivanja u tom tijelu.

Nedavna izjava Vojislava Koštunice da Lajčakove najnovije mjere, zbog kojih je danas bosanskohercegovački premijer Nikola Špirić podnio ostavku, imaju za cilj rušenje Rezolucije 1244 i proglašenje neovisnosti Kosova i ukidanje Republike Srpske, izazvala je prije dva dana oštar prosvjed predstavnika Velike Britanije, SAD-a, Francuske, Njemačke i Italije službenom Beogradu, kao i osudu predsjednika
Predsjedništva BiH Željka Komšića, koji je Koštunici poručio da "prste drži dalje od BiH, jer bi mogao dobiti i po prstima i po nosu".

Zbog te izjave, kako je potvrđeno Radiju B92, predsjednik Srbije Boris Tadić odgodio je sjednicu Igmanske inicijative koja je 11. studenoga u Beogradu trebala okupiti predstavnike više od sto nevladinih organizacija iz Hrvatske, Srbije i BiH, kao i predsjednike tih država.

Tadićev je stav, kako javlja taj radio, da je Komšić - koji je
također trebao sudjelovati u radu Igmanske inicijative u Beogradu - svojom izjavom uvrijedio srbijanskog premijera, te da Srbija očekuje javnu Komšićevu ispriku.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju