Kosovska policija/Ilustracija (Foto: AFP)
Kosovska policija/Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

Kosovska policija privela je dvije osobe, od kojih je jedna belgijski državljanin, osumnjičene za planiranje terorističkih napada na postrojbe NATO-a i javnost na Kosovu, Belgiji i Francuskoj, priopćio je državni tužitelj u petak.


Viši policijski službenik izjavio je za Reuters kako je policija uspjela snimiti telefonske razgovore tijekom kojih su osumnjičenici planirali napade.

Vezani članci Hashim Tachi (Foto: Pixell) Haški sud potvrdio optužnicu protiv kosovskog predsjednika Tachija, on dao ostavku: "Ponosan sam na odgovornost koju sam nosio" Nakon napada u Beču uslijedila uhićenja i u drugim gradovima Nakon stravičnih napada u Beču, policijske akcije i racije diljem zemlje. Pogledajte snimke uhićenja iz Linza

Navodi se kako je belgijski državljanin od drugog osumnjičenog zatražio da izvede samoubilački napad vozilom punim eksploziva na pripadnike KFOR-a na Kosovu, a planirao je i terorističke napade u Belgiji i Francuskoj.

"Moj klijent je osumnjičen za pripreme za počinjenje terorističkih akata ... ali se ne slažem s tužiteljstvom jer nisu pružili nikakav dokaz", rekao je odvjetnik Arber Rexha, koji zastupa Belgijanca.

NATO ima oko 4.500 vojnika na Kosovu koji pomažu u održavanju krhkog mira. Europska unija i Ujedinjeni narodi također imaju sigurnosne i diplomatske misije.

Oko 200 kosovskih državljana otišlo je u Siriju u borbu za Islamsku državu, a više od 50 osoba ubijeno je u toj zemlji. (Hina)