Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za proslavu 150.000 eura

Kosovo spremno za proslavu prve obljetnice neovisnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Kosovu se završavaju pripreme za svečanost 17. veljače, kad ta najmlađa europska država proslavlja prvu obljetnicu neovisnosti.

Kosovska vlada odlučila je izdvojiti 150.000 eura za tu proslavu. Premijer Hashim Thaci izjavio je kako su sve ustanove i tijela učinile sve kako bi proslava protekla mirno i dostojanstveno. Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je kako će 17. veljače biti vrlo napet dan i nije isključio mogućnost destabilizacije sjevernog dijela Kosova. Thaci je to ocijenio 'beogradskom provokacijom'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca Ilustracija Novi izazovi Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova

Kosovski je premijer nakon današnje vladine sjednice rekao da je prva godina neovisnog Kosova bila "uspješna" i da se svaki 'građanin može osjećati ponosnim'. 'Tijekom prve godine postignuto je mnogo: otvorili smo nova radna mjesta, stabilizirali zemlju, osigurali priznanja neovisnosti naše države, koja će se u budućnosti uključiti u sva međunarodna tijela', rekao je Thaci.

Izvijestio je kako će 17. veljače biti održana svečana sjednica kosovskog parlamenta na kojoj će govoriti predsjednik Fatmir Sejdiu, premijer Thaci i predsjednik parlamenta Jakup Krasniqi. U Prištini i drugim kosovskim gradovima učenici, studenti i građani organizirat će jednosatnu šetnju pod nazivom 'Hod u neovisnost'. Kosovska filharmonija će navečer u Prištini održati svečani koncert, a planira se višesatan koncert zabavne glazbe. Najavljeni su vatrometi u svim kosovskim gradovima.

Kosovska je policija priopćila da je u suradnji s EULEX-om obavila sve pripreme kako bi stanje na cijelom Kosovu, posebice na njegovu sjevernom dijelu, 17. veljače bilo pod nadzorom. Pripremljeni su i planovi u slučaju pojave nasilja, kaže se u priopćenju. Kosovo su dosad priznale 54 države, uključivo SAD, i 22 zemlje EU-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene