Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kosovo: Pobjedu na izborima proglasio bivši gerilski vođa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik oporbene Demokratske stranke Kosova (PDK) Hashim Tachi proglasio je pobjedu na kosovskim parlamentarnim izborima koji su održani jučer.

"S našom pobjedom danas počinje novo stoljeće", rekao je Tachi oduševljenim pristašama, šest sati nakon zatvaranja birališta.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Pakistanu I to se događa Pobijedio na izborima pa objavio: "Neću prihvatiti pobjedu, namjestili su mi je" Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..."

Po neslužbenim podacima nevladine organizacije Demokracija u akciju, koja je nadzirala izbore, PDK je dobila oko 35 posto glasova, a druga je Demokratska liga Kosova predsjednika Kosova Fatmira Sejdiua s 22 posto.

"Pokazali smo da je Kosovo spremno ići naprijed, prema slobodi i neovisnosti", ustvrdio je Tachi čiji PDK je nastao iz bivše Oslobodilačke vojske Kosova koja je ratovala sa Srbijom 1998. godine.

Bivši gerilski vođa najavio je i da će Kosovo proglasiti neovisnost ubrzo nakon 10. prosinca, dokad bi trebali završiti međunarodni pregovori o budućem statusu Kosova.

Kosovski Srbi bojkotirali su izbore na kojima je ovoga puta odaziv iznosio oko 45 posto, manje nego na prošlim izborima 2004. kada je izašlo 51 posto birača.

SAD kritizira srpski bojkot izbora na Kosovu

Sjedinjene države pozdravile su u subotu mirnu provedbu parlamentarnih izbora na Kosovu te istodobno kritizirale srpski bojkot izbora.

SAD duboko žali zbog odluke kosovskih Srba, na koju ih je poticala srbijanska Vlada, da ne sudjeluju na izborima, ističe u izjavi glasnogovornik Bijele kuće Sean McCormack.

Dodao je kako bojkot može jedino donijeti štetu manjinskoj srpskoj zajednici na Kosovu.

SAD ostaju predane osiguravanju "prava i sigurnosti" svih etničkih zajednica na Kosovu i potiču ih da u potpunosti sudjeluju u kosovskom političkom životu, kaže se u izjavi.

Po neslužbenim podacima, na izborima koji su održani jučer najviše glasova, oko 35 posto, osvojila je Demokratska stranka Kosova bivšeg vođe Oslobodilačke vojske Kosova Hashima Thacija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene