Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obavili uspješnu vježbu

Kosovo: KFOR spreman za ustoličenje patrijarha Irineja u Pećkoj patrijaršiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zapovjednik snaga KFOR-a na Kosovu Erhard Buhler izjavio je na konferenciji za novinstvo da je KFOR, zajedno s EULEX-om i Kosovskom policijom, potpuno spreman za osiguranje svečanog ustoličenja srpskog patrijarha Irineja 3. listopada u Pećkoj patrijaršiji.

General Buhler je nakon uspješne vježbe Kosovskih sigurnosnih snaga, kojoj su nazočili članovi Vojnog odbora NATO-a, kazao da KFOR ne očekuje nikakve izgrede u nedjelju, kad će svečano biti ustoličen novi srpski patrijarh.

Pročitajte i ovo Mario Banožić, ministar obrane Nema povlačenja Što je s hrvatskim vojnicima na Kosovu? Banožić otkrio ima li među ozlijeđenima u KFOR-u i Hrvata Neredi na Kosovu Ne staju napetosti Ispred općinske zgrade na Kosovu okupili se Srbi nasuprot vojnicima iz SAD-a, Italije, Poljske: Dodik osudio napad na "goloruki narod"

'KFOR se sastao s EULEX-om, Kosovskom policijom i predstavnicima Srpske pravoslavne crkve (SPC), jer smatramo da je ovo vrlo važan događaj i za SPC i za Kosovo. U povodu tog događaja ne očekujem nikakve izgrede', izjavio je zapovjednik KFOR-a general Buhler.

Patrijarh Irinej službeno je ustoličen 23. siječnja ove godine, zamijenivši na tom mjestu patrijarha Pavla, koji je preminuo u studenome 2009. Irinej je tada službeno ustoličen kako bi mogao obavljati dužnost patrijarha, a u Pećkoj patrijaršiji bit će obavljeno svečano ustoličenje.

80 članova Vojnog odbora NATO-a na Kosovu

Gotovo 80 članova Vojnog odbora NATO-a, predvođenih predsjedateljem admiralom Gianpaolom Di Paolom i zapovjednikom združenih savezničkih snaga u Napulju admiralom Markom Fitzgeraldom, boravili su u tijeku dana na Kosovu kako bi izbliza obavili redovitu procjenu stanja. Vojni odbor se sastao sa zapovjednikom KFOR-a i čelnicima Kosovskih sigurnosnih snaga, a potom su u Termoelektrani Kosovo B nazočili vježbi, cilj koje je pokazati sposobnosti snalaženja te organizacije u kriznim situacijama.

Zapovjednik južnog krila NATO-a admiral Mark Fitzgerald komentirao je nedavno ukidanje mreže srbijanskih teleoperatera na Kosovu, rekavši da je riječ o akciji uklanjanja nelegalnih operatera. Istaknuo je da je isključenje proteklo u skladu sa zahtjevima koje je KFOR uputio kosovskim tijelima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene