Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zapovjednik snaga KFOR-a na Kosovu Erhard Buhler izjavio je na konferenciji za novinstvo da je KFOR, zajedno s EULEX-om i Kosovskom policijom, potpuno spreman za osiguranje svečanog ustoličenja srpskog patrijarha Irineja 3. listopada u Pećkoj patrijaršiji.


Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
General Buhler je nakon uspješne vježbe Kosovskih sigurnosnih snaga, kojoj su nazočili članovi Vojnog odbora NATO-a, kazao da KFOR ne očekuje nikakve izgrede u nedjelju, kad će svečano biti ustoličen novi srpski patrijarh.

'KFOR se sastao s EULEX-om, Kosovskom policijom i predstavnicima Srpske pravoslavne crkve (SPC), jer smatramo da je ovo vrlo važan događaj i za SPC i za Kosovo. U povodu tog događaja ne očekujem nikakve izgrede', izjavio je zapovjednik KFOR-a general Buhler.

Patrijarh Irinej službeno je ustoličen 23. siječnja ove godine, zamijenivši na tom mjestu patrijarha Pavla, koji je preminuo u studenome 2009. Irinej je tada službeno ustoličen kako bi mogao obavljati dužnost patrijarha, a u Pećkoj patrijaršiji bit će obavljeno svečano ustoličenje.

80 članova Vojnog odbora NATO-a na Kosovu

Gotovo 80 članova Vojnog odbora NATO-a, predvođenih predsjedateljem admiralom Gianpaolom Di Paolom i zapovjednikom združenih savezničkih snaga u Napulju admiralom Markom Fitzgeraldom, boravili su u tijeku dana na Kosovu kako bi izbliza obavili redovitu procjenu stanja. Vojni odbor se sastao sa zapovjednikom KFOR-a i čelnicima Kosovskih sigurnosnih snaga, a potom su u Termoelektrani Kosovo B nazočili vježbi, cilj koje je pokazati sposobnosti snalaženja te organizacije u kriznim situacijama.

Zapovjednik južnog krila NATO-a admiral Mark Fitzgerald komentirao je nedavno ukidanje mreže srbijanskih teleoperatera na Kosovu, rekavši da je riječ o akciji uklanjanja nelegalnih operatera. Istaknuo je da je isključenje proteklo u skladu sa zahtjevima koje je KFOR uputio kosovskim tijelima.