Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sudionici UN-ove konferencije o klimatskim promjenama 'primili su u subotu ujutro na znanje' Sporazum iz Kopenhagena o klimatskim promjenama, , omogućivši na taj način da on postane operativan, prenose agencije.


Činjenica da je sporazum 'primljen na znanje', daje mu dovoljno legalan status da bi postao operativan i bez potrebe odobrenja svih zemalja sudionica, pojasnio je za France presse jedan od sudionika konferencije. Do odluke kojom se spašava konferencija u Kopenhagenu, prenose agencije, došlo je nakon cjelonoćne plenarne sjednice na kojoj je odlučeno da se sporazum 'primi na znanje' kad već ne može biti službeno usvojen.

Vezani članci Slika nije dostupna Prijete nesnosne vrućine, suše i razorne oluje! Slika nije dostupna Vruće nam se piše: 2010. uz 2005. najtoplija otkad se mjeri

Sporazum koji su u petak navečer usvojili šefovi tridesetak industrijaliziranih zemalja i zemalja u razvoju, na čelu sa SAD-om i Kinom, je bio predstavljen sudionicima UN-ove Konvencije o klimi kojoj su prisustvovali predstavnici 193 zemalja.

Glavni cilj ograničenje zatopljenja za dva stupnja u odnosu na predindustrijsku razinu

Dokument nije usvojen konsenzusom jer su neke zemlje bile nezadovoljne zato što nisu precizirani obvezujući rokovi i količine smanjivenja emisije štetnih plinova. O tim rokovima će se nastaviti pregovarati. Sporazum iz Kopenhagena, napisan na nepune tri stranice, za glavni cilj postavlja ograničenje globalnog zatopljenja na planetu za dva stupnja u odnosu na predindustrijsku razinu.

Usto se predviđa kratkoročno izdvajanje 30 milijardi dolara (tijekom 2020., 2011. i 2012.), a potom veća svota u iznosu od 100 milijardi dolara do 2020.. Ta će svota biti namijenjena najpogođenijim zemljama da se prilagode svim negativnim posljedicama klimatskih promjena. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju