Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postao operabilan

Propast: Sporazum o klimi samo primljen na znanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudionici UN-ove konferencije o klimatskim promjenama 'primili su u subotu ujutro na znanje' Sporazum iz Kopenhagena o klimatskim promjenama, , omogućivši na taj način da on postane operativan, prenose agencije.

Činjenica da je sporazum 'primljen na znanje', daje mu dovoljno legalan status da bi postao operativan i bez potrebe odobrenja svih zemalja sudionica, pojasnio je za France presse jedan od sudionika konferencije. Do odluke kojom se spašava konferencija u Kopenhagenu, prenose agencije, došlo je nakon cjelonoćne plenarne sjednice na kojoj je odlučeno da se sporazum 'primi na znanje' kad već ne može biti službeno usvojen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stručnjaci UN-a strahuju Prijete nesnosne vrućine, suše i razorne oluje! Slika nije dostupna Globalno zatopljenje Vruće nam se piše: 2010. uz 2005. najtoplija otkad se mjeri

Sporazum koji su u petak navečer usvojili šefovi tridesetak industrijaliziranih zemalja i zemalja u razvoju, na čelu sa SAD-om i Kinom, je bio predstavljen sudionicima UN-ove Konvencije o klimi kojoj su prisustvovali predstavnici 193 zemalja.

Glavni cilj ograničenje zatopljenja za dva stupnja u odnosu na predindustrijsku razinu

Dokument nije usvojen konsenzusom jer su neke zemlje bile nezadovoljne zato što nisu precizirani obvezujući rokovi i količine smanjivenja emisije štetnih plinova. O tim rokovima će se nastaviti pregovarati. Sporazum iz Kopenhagena, napisan na nepune tri stranice, za glavni cilj postavlja ograničenje globalnog zatopljenja na planetu za dva stupnja u odnosu na predindustrijsku razinu.

Usto se predviđa kratkoročno izdvajanje 30 milijardi dolara (tijekom 2020., 2011. i 2012.), a potom veća svota u iznosu od 100 milijardi dolara do 2020.. Ta će svota biti namijenjena najpogođenijim zemljama da se prilagode svim negativnim posljedicama klimatskih promjena. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene