Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez apsolutne većine

Konzervativci vode, tisuće birača poslano kući

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izlazne ankete pokazuju da su konzervatici najvjerojatniji pobjednici, ali i da nisu osvojili apsolutnu većinu.

Izlazne ankete, provedene na 130 birališta i koje su obuhvatile 20.000 glasača, sugeriraju da Britanija ide prema prvom parlamentu bez apsolutne većine od 1974. godine. Po anketama konzervativci će vjerojatno osvojiti 307 zastupničkih mjesta, a laburisti 255 u Donjem domu parlamenta, dok je za većinu potrebno 326 zastupnika.

Pročitajte i ovo Macron i May (Foto: AFP) Sastanak u Breganconu Emmanuel Macron primio britansku premijeru May kako bi razgovarali o Brexitu Požari u Švedskoj (Foto: Dnevnik.hr) Vruće u Europi Nezapamćeno ljeto: Suše pogađaju Veliku Britaniju, Švedskom haraju nezapamćeni požari

>> U Velikoj Britaniji počeli parlamentarni izbori

Izlazne ankete su na posljednja tri izbora točno predvidjele ishod no 1992. godine su najavljivale parlament bez apsolutne većine dok su je konzervativci naposlijetku osvojili. Vođa konzervaticana David Cameron je izjavio kako je jasno da laburisti gube većinu u parlamentu, piše BBC. Premijer Gordon Brown može početi razmišljati  i razgovarati o budućim koalicijama.

Britanski birači iz pojedinih područja prijavili su kako nisu uspjeli glasovati već su poslani kućama s birališta jer su se stvorili preveliki redovi netom prije završetna glasovanja , piše AP. Problem je to koji se dogodio u Milton Keynesu i Sheffieldu, mjestima u kojima liberal Nick Clegg ima većinu te u Newcastelu. Ljutiti građani koji su udaljeni s birališta smatraju kako im je uskraćeno pravo na glasovanje i zato namjeravaju protestirati. Radi se, kako piše Daily Mail, o tisućama birača.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene