Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok se Hrvatska muči s krizom, Njemačka ruši rekorde. U ožujku su izvezli robe u vrijednosti 98 milijardi eura. Mjere koje je provela vlada nisu bile popularne. Stranka Angele Merkel izgubila je izbore u najvažnijim pokrajinama, ali država je u plusu.


Njemačko gospodarstvo obara rekorde! U ožujku je ostvaren najveći izvoz u posljednjih 60 godina! Analitičari najavljuju: u Njemačkoj počinje 'zlatna dekada'. Zasluga države je nemjerljiva. 50 milijardi eura odvojili su za infrastrukturu, smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje i porez na dohodak. Rezale su se novčane potpore nezaposlenima, smanjio broj zaposlenih u javnom sektoru, broj vojnika, ali obrazovanje i istraživanje dobili su više nego prije. Njemačka je službeno izašla iz recesije prije dvije godine.

Vezani članci Victoria Zinchuk Direktorica EBRD-a u Hrvatskoj o utjecaju krize na gospodarstvo: "Nemojmo se zavaravati, vidjeli smo što se događa s cijenama plina" Puno skladište Gospodarstvo pred kolapsom, a poslodavci očajni: ''Pet tisuća obitelji bit će zahvaćeno ovim mjerama“

'Ako sretnete političara koji će vam točno reći kada će završiti financijska kriza, dajte mi njegovo ime i broj telefona. Nije lako ni jednom političaru reći 'Ne znam, nemam odgovor'', riječi su Peera Steinbruecka, njemačkog ministara financija iz 06. kolovoza 2009. godine.

Jedan od najvećih problema tijekom krize bila je automobilska industrija. Zapošljavaju više od milijun i 100 tisuća radnika. Ali mnogi su učinili sve da zadrže svoje radnike- pa i skraćivanje radnog vremena radije nego otkaz. Plaće su bile manje nego prije, ali su ih imali, a onda su mogli i trošiti. Dvije i pol tisuće eura država je dala svakom tko želi svoj auto star najmanje devet godina zamijeniti novim.

Bitan dio njemačkog uspjeha obiteljske su tvrtke. Neke od velikih i najpoznatijih u rukama su jedne obitelji. Iako se šire svuda po svijetu, privrženi su području iz kojeg dolaze, pa i tamo otvaraju pogone, a time donose i nova radna mjesta.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju