Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gospodarska čuda

Kontrasti: Hrvatska se muči s krizom, a Njemačka ruši rekorde

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se Hrvatska muči s krizom, Njemačka ruši rekorde. U ožujku su izvezli robe u vrijednosti 98 milijardi eura. Mjere koje je provela vlada nisu bile popularne. Stranka Angele Merkel izgubila je izbore u najvažnijim pokrajinama, ali država je u plusu.

Njemačko gospodarstvo obara rekorde! U ožujku je ostvaren najveći izvoz u posljednjih 60 godina! Analitičari najavljuju: u Njemačkoj počinje 'zlatna dekada'. Zasluga države je nemjerljiva. 50 milijardi eura odvojili su za infrastrukturu, smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje i porez na dohodak. Rezale su se novčane potpore nezaposlenima, smanjio broj zaposlenih u javnom sektoru, broj vojnika, ali obrazovanje i istraživanje dobili su više nego prije. Njemačka je službeno izašla iz recesije prije dvije godine.

Pročitajte i ovo U Novu sa starim problemima - 5 kad prođu korona i potresi Sa starim normalnim vraćaju se i stare boljke: "Neke zemlje iz krize izađu sa jačom ekonomijom, društvom, a neke ponavljaju svoje pogreške desetljećima pa čak i stoljećima" Kina (Foto: Dnevnik.hr) - 4 RANIJE OD PLANIRANOG Velike promjene na svjetskom poretku: Kina uskoro postaje najveća svjetska ekonomija?

'Ako sretnete političara koji će vam točno reći kada će završiti financijska kriza, dajte mi njegovo ime i broj telefona. Nije lako ni jednom političaru reći 'Ne znam, nemam odgovor'', riječi su Peera Steinbruecka, njemačkog ministara financija iz 06. kolovoza 2009. godine.

Jedan od najvećih problema tijekom krize bila je automobilska industrija. Zapošljavaju više od milijun i 100 tisuća radnika. Ali mnogi su učinili sve da zadrže svoje radnike- pa i skraćivanje radnog vremena radije nego otkaz. Plaće su bile manje nego prije, ali su ih imali, a onda su mogli i trošiti. Dvije i pol tisuće eura država je dala svakom tko želi svoj auto star najmanje devet godina zamijeniti novim.

Bitan dio njemačkog uspjeha obiteljske su tvrtke. Neke od velikih i najpoznatijih u rukama su jedne obitelji. Iako se šire svuda po svijetu, privrženi su području iz kojeg dolaze, pa i tamo otvaraju pogone, a time donose i nova radna mjesta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene