Čak 11.000 eura mjesečno mogao bi zaraditi konobar koji se zaposli u restooranu u mjestu Soderstorfu u Donjoj Saskoj u Njemačkoj. Toliku plaću, naime, nudi jedan tamošnji ugostitelj. Kako navode njemački mediji, ugostitelj očajno pokušava pronaći kadar koji mu nedostaje.
Izazvao eksploziju
Grom udario u automobil obitelji dok su putovali autocestom: Evo što morate učiniti ako vam se to dogodi...
RUŽNA PRIČA
Snimka dok su ga četnici odvodili u smrt obišla je svijet, a sada zbog kaznene prijave DORH provodi izvide
pomoć bivših učenika
Omiljena bivša profesorica završila je na ulici spavajući po klupicama, no zahvaljujući dobrim ljudima dogodio se preokret: "Sjetili su me se"
Teško da je bilo koja druga industrija toliko stradala od pandemije koronavirusa kao restorani i hoteli. Posao sada raste, gosti se vraćaju, ali restoranskoj industriji nedostaju deseci tisuća zaposlenika.
Pročitajte i ovo
Rad u Europi
Ovo su najtraženija zanimanja u Europskoj uniji: Mnogim državama još uvijek kronično nedostaje radnika
"11.000,00 eura. Od sada!" - s ovim natpisom Philipp i Christine von Stumm oglašavaju svoj natječaj za posao. Oni su vlasnici stare drvene farme s restoranom u kojemu se održavaju seminari i razna događanjima. Teoretski, rekao je Philipp von Stumm za njemačke medije, mogao bi svake godine ovdje ugostiti 50 vjenčanja. Upita i interesa ima dovoljno, ali ne i radne snage. Zbog toga može pristati na održavanje između 10 i 15 vjenčanja na godinu.
Primjer ugostitelja iz Donje Saske nije jedini. Njemačka agencija za zapošljavanje izvijestila je o 33.160 slobodnih radnih mjesta u ugostiteljstvu u lipnju. Krovna organizacija koja okuplja ugostitelje – Dehoga pretpostavlja kako nedostaje dvostruko više kvalificiranih radnika.
Pročitajte i ovo
Potpuni horor
Svjetski poznati stručnjak priznao silovanje pasa, dijelio i materijale o zlostavljanju djece: Njegovi zločini toliko su odvratni da je sudac pozvao javnost da napusti sudnicu
U Njemačkoj nedostaje više od 66.000 kuhara, pomoćnika u kuhinji, konobara i drugog uslužnog osoblja. Zbog nedostatka kadra, restorani uvode više slobodnih dana za radnike i skraćuju svoje jelovnike i radno vrijeme, piše Fenix Magazin.
Gastronomija ponovno u usponu
Ne manjka potražnje. Ifo institut nedavno je čak došao do zaključka kako je ugostiteljstvo u Njemačkoj u usponu. Barem u velikim gradovima, kao što su München, Berlin, Hamburg, Stuttgart i Dresden – prodaja je sada znatno bolja od 2019. godine.
To vrijedi i ako izuzmete inflaciju koja je od tada prevladala.
Pročitajte i ovo
provjerava se tko je cijepljen
Uzbuna u europskoj metropoli: Zbog zaraze 600 ljudi u karanteni, obavezno je i nošenje maski
"Tvrtke su uspjele prenijeti dio svojih povećanih troškova za osoblje, hranu i energiju, a da se gosti nisu odlijevali", pišu ekonomisti.
U Berlinu je, primjerice, prodaja oko 60 posto veća nego prije pandemije. U ostalim gradovima rast se kreće između 25 i 35 posto. Ali, zarada je također porasla u prosjeku u cijeloj zemlji, iako su dobici u ruralnim područjima manji.
Konobarica
(Foto:
Getty Images)
Radnici u ugostiteljstvu se ne zadržavaju
No, iako industrija dobro posluje, premalo zaposlenika želi tamo raditi. Naprotiv, mnogi odlaze, te se ne vide dugoročno u ugostiteljstvu.
Pročitajte i ovo
Samo za bijelce
Sramotni plakati osvanuli u kanadskim gradovima: "Tražite li mjesto gdje se djeca mogu igrati s drugima koji izgledaju kao oni?"
Pročitajte i ovo
Kriva trava
Ovce tražile travu, pa pojele 100 kilograma kanabisa: Pastir je primijetio čudno ponašanje stada
"U hotelu jednog kolege cijela je kuhinjska postava dala otkaz u roku od tjedan dana", kaže Sebastian Riesner iz sindikata u Berlinu.
Slučaj se dogodio u ljeto 2022., ali je primjer za mnoge tvrtke, pišu njemački mediji.