Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nitko neće?

Ugostitelj konobarima nudi plaću od 11.000 eura: "Nema radne snage"

Konobar
Konobar Foto: Getty Images
U Njemačkoj nedostaje više od 66.000 kuhara, pomoćnika u kuhinji, konobara i drugog uslužnog osoblja. Zbog nedostatka kadra, restorani uvode više slobodnih dana za radnike i skraćuju svoje jelovnike i radno vrijeme.

Čak 11.000 eura mjesečno mogao bi zaraditi konobar koji se zaposli u restooranu u mjestu Soderstorfu u Donjoj Saskoj u Njemačkoj. Toliku plaću, naime, nudi jedan tamošnji ugostitelj. Kako navode njemački mediji, ugostitelj očajno pokušava pronaći kadar koji mu nedostaje.

Teško da je bilo koja druga industrija toliko stradala od pandemije koronavirusa kao restorani i hoteli. Posao sada raste, gosti se vraćaju, ali restoranskoj industriji nedostaju deseci tisuća zaposlenika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rad u Europi Ovo su najtraženija zanimanja u Europskoj uniji: Mnogim državama još uvijek kronično nedostaje radnika

"11.000,00 eura. Od sada!" - s ovim natpisom Philipp i Christine von Stumm oglašavaju svoj natječaj za posao. Oni su vlasnici stare drvene farme s restoranom u kojemu se održavaju seminari i razna događanjima. Teoretski, rekao je Philipp von Stumm za njemačke medije, mogao bi svake godine ovdje ugostiti 50 vjenčanja. Upita i interesa ima dovoljno, ali ne i radne snage. Zbog toga može pristati na održavanje između 10 i 15 vjenčanja na godinu.

Primjer ugostitelja iz Donje Saske nije jedini. Njemačka agencija za zapošljavanje izvijestila je o 33.160 slobodnih radnih mjesta u ugostiteljstvu u lipnju. Krovna organizacija koja okuplja ugostitelje – Dehoga pretpostavlja kako nedostaje dvostruko više kvalificiranih radnika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potpuni horor Svjetski poznati stručnjak priznao silovanje pasa, dijelio i materijale o zlostavljanju djece: Njegovi zločini toliko su odvratni da je sudac pozvao javnost da napusti sudnicu

U Njemačkoj nedostaje više od 66.000 kuhara, pomoćnika u kuhinji, konobara i drugog uslužnog osoblja. Zbog nedostatka kadra, restorani uvode više slobodnih dana za radnike i skraćuju svoje jelovnike i radno vrijeme, piše Fenix Magazin.

Gastronomija ponovno u usponu

Ne manjka potražnje. Ifo institut nedavno je čak došao do zaključka kako je ugostiteljstvo u Njemačkoj u usponu. Barem u velikim gradovima, kao što su München, Berlin, Hamburg, Stuttgart i Dresden – prodaja je sada znatno bolja od 2019. godine.

To vrijedi i ako izuzmete inflaciju koja je od tada prevladala.

Pročitajte i ovo Zaštitna maska, ilustracija provjerava se tko je cijepljen Uzbuna u europskoj metropoli: Zbog zaraze 600 ljudi u karanteni, obavezno je i nošenje maski

"Tvrtke su uspjele prenijeti dio svojih povećanih troškova za osoblje, hranu i energiju, a da se gosti nisu odlijevali", pišu ekonomisti.

U Berlinu je, primjerice, prodaja oko 60 posto veća nego prije pandemije. U ostalim gradovima rast se kreće između 25 i 35 posto. Ali, zarada je također porasla u prosjeku u cijeloj zemlji, iako su dobici u ruralnim područjima manji.

Konobar Konobarica (Foto: Getty Images)

Radnici u ugostiteljstvu se ne zadržavaju

No, iako industrija dobro posluje, premalo zaposlenika želi tamo raditi. Naprotiv, mnogi odlaze, te se ne vide dugoročno u ugostiteljstvu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Samo za bijelce Sramotni plakati osvanuli u kanadskim gradovima: "Tražite li mjesto gdje se djeca mogu igrati s drugima koji izgledaju kao oni?"

Pročitajte i ovo Ovce Kriva trava Ovce tražile travu, pa pojele 100 kilograma kanabisa: Pastir je primijetio čudno ponašanje stada

"U hotelu jednog kolege cijela je kuhinjska postava dala otkaz u roku od tjedan dana", kaže Sebastian Riesner iz sindikata u Berlinu.

Slučaj se dogodio u ljeto 2022., ali je primjer za mnoge tvrtke, pišu njemački mediji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene