Obavijesti Video Pretražite Navigacija
FINO SROČENA PORUKA

'Za krizu se nije pripremila ni Njemačka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izbjeglička kriza je jedna od tema kongresa Europske pučke stranke u Madridu. Glavna urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV, Ivana Petrović razgovarala je u Madridu s mađarskim predsjednikom Viktorom Orbanom.

Viktor Orban nije ublažio svoja stajališta, on i dalje zastupa svoje teze koje zastupa posljednjih nekoliko mjeseci, a koje je zastupao na posljednja dva summita. Rekao je da granicu između Hrvatske i Mađarske neće otvoriti, kao ni granicu između Slovenije i Mađarske.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u Ivan Penava predao liste za EU parlament Iz minute u minutu Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..."

Pozivajući se na Schengen, tvrdi, Europska je unija vladavina prava, a štiteći Schengen štiti vladavinu prava.

U njegovim izjavama kao da uvijek nedostaje ta jedna vrlo bitna nijansa, a to je da je Schengen nositelj europskih sloboda, a ne europskih žica, a to ne pretpostavlja zatvaranje granica između zemalja članica bez obzira jesu li one članice schengenske zone poput Slovenije ili nisu poput Hrvatske.

IZBJEGLIČKA KRIZA U HRVATSKOJ Kolinda Grabar-Kitarović: Svaka država ima pravo štititi svoje granice

'Zatvorili smo granicu i predlažemo da ih se šalje natrag u Grčku, a ne da ih se šalje na sjever prema Austriji i Njemačkoj. Cilj nije samo izbjeći invaziju mađarske granice, nego ih vratiti natrag. U suprotnom, Schengen će se urušiti', kazo je mađarski predsjednik Viktor Orban koji je ustrajan u odluci iako migranti ne žele ostati u Mađarskoj, a druge su ih zemlje spremne primiti.

Usporedbe s nacistima naziva političkom igrom koju ne treba uzimati ozbiljno i tvrdi da njegovi postupci imaju potporu većine Europljana.

Doris Pack na summitu je argumentirano govorila kako nije bilo moguće detaljno se pripremiti za ovu izbjeglički krizu. Kazala je da se na nju nije pripremila niti Njemačka.

'Ne želim nikoga okrivljavati jer učinio je ono što je Španjolska napravila prije nekoliko godina za ljude koji dolaze iz Afrike. Napravio je ogradu. To nije europski i nije u kršćanskom duhu', kazala je Doris Pack, predsjednica udruge žena EPP-a.

Danas je kroz usta europarlamentaraca, pučana, među kojima i naši iz Hrvatske, potvrđena teza koju u programu Nove TV stalno zagovaramo i na to podsjećamo gledatelje, a to je da se ovaj problem, koji je europski, nikako ne može rješavati nacionalnim politikama već samo dogovorom i europskim konsenzusom.

EPP: Treba ojačati europske granice

'Mora imati čvrsti stav u europskom duhu koji vodi računa o sigurnosti Hrvatske o poštivanju pravnih propisa', kazao je zastupnik u EP-u Andrej Planković.

'Smatram da pitanje izbjegličko treba riješiti na europskoj razini. Sve ostalo ni jedna zemlja nije sposobna riješiti sama', smatra Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu.

U Madrid sutra stiže i Angela Merkel, kao i ostali šefovi država ili vlada koji dolaze iz pučke grupacije zemalja članica, a još se večeras očekuje usvajanje rezolucije Europske pučke stranke koja je, po meni, jedno vrlo otmjeno i fino, a neizravno, odnosno neizravno - izravno sročena poruka Viktoru Orbanu kao i Kataloniji koja se želi odcijepiti od španjolske vlasti, pa i na neki način Škotskoj koja ne odustaje od svog zahtjeva za referendumom o neovisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva.

U toj rezoluciji, u šest točaka je razrađeno i rastumačeno da je Europska unija zajednica koja integrira, da je integracija temeljni raison d'être, temeljna filozofija funkcioniranja Europske unije i da ona kao takva, bazirana na solidarnosti, u uniji nije poželjena nikakva podjela i zidovi već oni podsjećaju sve one koji žele izaći iz postojećih država, da izlaze kao nove države, države koje nisu članice Europske unije te da se u EU neće moći vratiti po principu reintegracije već da će ponovno trebati prolaziti proces pristupanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene