Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šef slovenske diplomacije je rekao da shvaća osjetljivost Srbije i njene razloge zbog nepojavljivanja na konferenciji.


Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar ocijenio je, za beogradski dnevnik 'Večernje novosti' od srijede, da je regionalna konferencija na Brdu kod Kranja bila uspješna jer je započet dijalog u regiji. Žbogar je istaknuo da je njegova zemlja sve učinila kako bi Srbija sudjelovala na konferenciji, ali da u tome nije uspjela, zbog čega veoma žali.

Vezani članci Koronavirus u Sloveniji U Sloveniji raste broj zaraženih: Tema dana je izjava epidemiologa koja je izazvala velike nedoumice Testiranje na koronavirus, ilustracija I susjedi imaju problema s malim interesom za cijepljenje, uvode posebnu vrstu ''kazne'' za necijepljene

'Dijalog je uvijek važan da bi se ostvarilo povjerenje koje bi dovelo do mirnije situacije. Veoma žalimo što Srbija nije došla. Pokušali smo iznaći način da bi sudjelovala. Ovaj put nismo uspjeli. Ali, ovo je bio prvi susret, ne i posljednji. Već smo se dogovorili za sljedeći skup', dodao je.

Upitan razumije li razloge zbog kojih Srbija nije nazočila skupu, šef slovenske diplomacije kazao je kako shvaća da je to bio vrlo osjetljiv trenutak zbog očekivanja presude Međunarodnog suda pravde u Haagu o Kosovu, te da je Srbija zbog toga možda još osjetljivija. Žbogar je izrazio očekivanje da će na predstojećoj konferenciji Europske unije i zapadnog Balkana u Sarajevu, koju će organizirati EU, sudjelovati i Srbija i Kosovo. (Hina)