Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljena karta

DOZNAJTE Koliko je od nas udaljena najbliža nuklearna bomba?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objavljena je karta s lokacijama nuklearnih bombi pa sada možemo vidjeti gdje se nalazi najbliža našoj zemlji.

Novi video pokazuje gdje se u svijetu nalaze nuklearne bombe koje su službeno evidentirane. Mnoge od njih smještene su u blizini velikih europskih gradova, među kojima su London, Glasgow i Bruxelles.

Pročitajte i ovo Upisne kvote i loši rezultati maturanata - 5 matematika najveći strah Istražili smo hoće li fakulteti spuštati kriterije: "Problem je jer upisujemo studente koji realno ne mogu završiti fakultet" Slika nije dostupna STOTINE TISUĆA MOGU STRADATI Lavrov otkrio zašto misli da Amerika neće izvesti zračne napade na Sjevernu Koreju

Kako piše Daily Mail, oko 50 takvih bombi je ''izgubljeno'' ili slučajno premješteno tijekom godina na neke druge lokacije.

Nuklearna bomba najbliže Hrvatskoj smješetna je na sjeveru Italije, podaci su koje je objavio Real Life Lore.

Što se tiče SAD-a, ondje se nuklerane bombe nalaze na 10 lokacija.

Podsjetimo, u posljednjih 30 godina, više je zemalja odustalo od posjedovanja nuklearnog oružja, no što ih pokušalo razviti to oružje. No, i 25 godina nakon Hladnog rata, zalihe nuklearnog oružja i dalje su na neprihvatljivo visokim razinama, smatraju u Američkoj federaciji znanstvenika.

Hans Kristensen i Robert Norris iz Američke federacije znanstvenika vodeći su stručnjaci u procjeni i analizi te imaju pristup punim izvještajima o nuklearnom oružju kojeg posjeduju države. Također vode i grafički prikaz broja nuklearnog oružja u svijetu kojeg možete pogledati na ovom linku.

Procjenjuje se da je na vrhuncu utrke u nuklearnom naoružanju 1986. godine na svijetu bilo 70.300 nuklearnih bojevih glava, a 2016. se taj broj drastično smanjio na 15.350. Iako, Norris i Kristensen primjetili su kako se posljednjih nekoliko godina zaustavila brzina smanjivanja ovog opasnog broja.

SAD ukupno ima 7.000, a Rusija 7.300 nuklearnih bojevih glava. Od toga u SAD-u na rastavljanje čeka njih 2.500, a u Rusiji 2.810. Ostale države koje posjeduju to oružje Indija, Pakistan, Izrael i Kina drže ga u rezervi, dok Velika Britanija i Francuska, osim što dio drže rezervi dio imaju razmješteno na strateškim mjestima. Smatra se kako i Sjeverna Koreja ima ili bi mogla imati nuklearno oružje, ali točni podaci o tome nisu poznati. Stoga se u obzir uzima devet država iako za jednu nema poznatih informacija.

SAD ima razmješteno 1.930 komada nulearnih bojevih glava, a u rezervi 2.570. Rusija ima razmješteno 1790, a u rezervi 2700.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene