Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za šest novih članica

Kinezi i Amerikanci zaustavili proširenje Vijeća sigurnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je pozvala četiri ostale stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a u London na raspravu o proširenju 15-članog vijeća, Velika Britanija u ponedjeljak je otkazala taj sastanak jer su američka državna tajnica Hillary Clinton i kineski ministar vanjskih poslova odbili sudjelovati, piše u utorak The Washington Post.

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband nadao se postizanju dogovora o dodavanju čak šest novih članica Vijeću, no SAD i Kina su se suprotstavile inicijativi tvrdeći kako bi ona izazvala političke podjele u Ujedinjenim narodima, gdje postoje oštre razlike oko toga tko bi trebao biti u proširenom Vijeću sigurnosti, dodaje Post, pozivajući se na diplomatske izvore iz ključnih članica UN-a.

Pročitajte i ovo Marlene Engelhorn Želi platiti i porez! Naslijedila 25 milijuna eura pa ih odlučila razdijeliti: "Moć i bogatstvo nisam ničime zaradila" Slika nije dostupna Omogućit će nenajavljene inspekcije Europski parlament prihvatio reformu schengenskih pravila

SAD i Kina su se suprotstavile inicijativi tvrdeći kako bi ona izazvala političke podjele u Ujedinjenim narodima 'Kinezi su to 'ubili', a ni Amerikanci nisu bili jako pozitivni', rekao je za list jedan diplomat Vijeća sigurnosti. Sastanak se trebao održati na margini summita skupine G-20, posvećenog mjerama za oporavak svjetskog gospodarstva. Proširenje Vijeća sigurnosti predmet je pregovora u UN-u koji se s prekidima odvijaju 15 godina. Postoji široko slaganje da bi vijeće, koje ima 15 članica od 1965., trebalo proširiti kako bi odražavalo uzdizanje novih političkih i gospodarskih sila u svijetu.

Članice UN nesložne o novim članicama

No, nema slaganja među članicama UN o tome tko treba biti u tom ekskluzivnom klubu. Skupina od četiri regionalne sile - Brazil, Njemačka, Indija i Japan, vodili su kampanju za uspostavu šest novih stalnih mjesta u Vijeću sigurnosti, bez prava veta.

Prema njihovoj inicijativi, koja se naziva G-4, svaka od tih zemalja dobila bi mjesto, a ostala dva išla bi za jednu zemlju iz Afrike i jednu iz Azije. Plan je potopljen 2005. kada su regionalni suparnici te SAD, Kina i Rusija izrazili protivljenje, a afričke države zatražile dva mjesta s pravom veta. Pravo veta u VS UN sada ima pet stalnih članica - SAD, Velika Britanija, Francuska, Kina i Rusija.

Napori za proširenje VS UN dobili su zamah posljednjih mjeseci, nakon što su britanski premijer Gordon Brown i francuski predsjednik Nicholas Sarkozy predložili kompromis - dodavanja šest mjesta vijeću, kao i u inicijativi G-4, no uz uvjet da te zemlje nakon nekoliko godina idu na izbore za novi mandat. Rusija je bila među najskeptičnijima prema proširenju Vijeća sigurnosti UN, no njezin ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pristao je sudjelovati na londonskom sastanku, kazali su za Post dužnosnici UN-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene