Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kinezi kad grade nešto, onda se gotovo možete kladiti da će to nešto biti monumentalnih proporcija. U tom smislu nije iznimka niti njihov projekt izgradnje najvećeg radijskog teleskopa na svijetu.


Kina gradi najveći radijski teleskop na svijetu. Radovi su već počeli, a po dovršetku, reflektor tog teleskopa imat će promjer od pola kilometra.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Ovo područje na Marsu je jako čudno. Jako podsjeća na Stonehenge' Slika nije dostupna Astronomi u najsvjetlijem svemirskom tijelu pronašli dvije crne rupe

Teleskop se gradi u kineskoj pokrajini Guizhou i nosi naziv Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope, odnosno FAST (skraćeno). Gradi se na lokaciji koja je u potpunosti zabačena od nastanjenih dijelova Kine pa će moći doseći razinu radijske tišine, što će mu omogućiti osluškivanje svemira s iznimno malo smetnji sa Zemlje.

Reflektor tog teleskopa bit će napravljen od 4,450 istostraničnih trokutastih panela, čija svaka strana mjeri 11 metara, prenosi io9.com.

ZNANSTVENIK UPOZORAVA 'Razmislite dvaput prije kontakta s izvanzemaljcima'

Kao i sve kod Kineza, izgradnja tog teleskopa, čini se, trajat će rekordno kratko i očekuje se da će ga dovršiti iduće godine. U tom trenutku, 300-metarski radijski teleskop Arecibo u Puerto Ricu, izgubit će titulu najvećeg radijskog teleskopa na svijetu.

FAST će moći, jednom kad ga naprave, osluškivati triput dublje u svemir od Areciba. Moći će pokupiti i najslabiji od signala u svemiru, u moru drugih signala i izolirati ga. Drugim riječima, Zemlja će dobiti jedno super osjetljivo 500-metarsko uho usmjereno prema najdaljim kutevima svemira.

Hoće li FAST uspjeti u potrazi za signalom koji bi bio dokaz postojanja izvanzemaljske civilizacije, to tek treba vidjeti. Šanse će svakako povećati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook