Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Širenje opcija

''Kina lansirala ofenzivu šarmiranja Europe, traže saveznike''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
EU i Kina moraju promovirati slobodnu i poštenu trgovinu kao i pozitivnu ekonomsku globalizaciju, rekao je kineski premijer Li Keqiang šefici europske diplomacije Federici Mogherini, koja je u posjetu Kini zbog strateškog dijaloga.

"Kina i EU kao dvije sile u svijetu trebale bi... odgovoriti na globalne izazove, reformirati i poboljšati međunarodni sustav upravljanja, promovirati pozitivni signal ekonomske globalizacije i slobodnu i poštenu trgovinu", kazao je u utorak Li Federici Mogherini prema priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova objavljenom u srijedu.

Pročitajte i ovo Xi Jinping Gomilanje oružja Pentagon upozorava: "Kina drastično povećava nuklearni arsenal" Vladimir Putin i Xi Jinping sastali su se u Pekingu Stigao u Peking Putin zacementirao dobre veze s Kinom: "Razvijamo duboko prijateljstvo i suradnju"

Dvije strane trebale bi "odgovoriti na promjene i neizvjesnost u međunarodnoj situaciji suradnjom i stabilnošću kinesko-europskih odnosa", kazao je Federici Mogherini, koja je u posjetu Kini zbog kineskog-europskog strateškog dijaloga.

Promatrači ocjenjuju kako je od stupanja na dužnost novog američkog predsjednika Kina lansirala ofenzivu šarmiranja Europe kako bi pronašla saveznike protiv američke protekcionističke politike koju zagovara Donald Trump.

EU ostaje oprezan prema smjeru Kine, drugog najvećeg trgovinskog partnera i zabrinut je kineskim masovnim izvozom čelika, militarizacijom otoka u Južnom kineskom moru i okretanju većem autoritarizmu predsjednika Xi Jinpinga.

EU želi postići s Kinom bilateralni ugovor o ulaganju kako bi olakšao europskim tvrtkama poslovanje u Kini. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene