Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kradu i ljubimce

UZNEMIRUJUĆI PRIZORI Godinama kolju desetke tisuća pasa i mačaka pod izlikom 'slavlja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasti u Yulinu tvrde i da festival kao takav ne postoji već da je riječ samo o prehrambenoj navici koju prakticiraju neke tvrtke ili osobe.

Nakon velikih online protesta i prikupljanja potpisa za peticiju protiv klanja pasa za ljudsku hranu, Kina bi ove godine konačno mogla zabraniti ovu bizarnu tradiciju. Kinezi inače pseće meso smatraju delicijom, no sve više ih se i samo počelo protiviti ovom "slavlju" u južnokineskom gradu Yulinu.

Peticija na Change.org-u u pet dana je prikupila preko 35 tisuća potpisa, a na njoj se nalazi i uznemirujuća fotografija izmučenih, zavezanih i ubijenih životinja. Inače, u Kini nije protuzakonito jesti pseće meso, ali nije pod uvjetima da su ti psi uzgajani na farmama u svrhu prehrane, i da su prije konzumacije prošli potrebna testiranja. No, aktivisti, borci za prava životinja, ali i 'obični' ljudi diljem svijeta sve više naglašavaju bizarnost ovog čina. Pse i mačke se naime tuče i muči, a mnogi budu pokupljeni s ulice kao lutalice ili tuđi ljubimci.Godišnje su ljubitelji psećeg mesa znali pojesti i do 10 tisuća životinja na ovom "festivalu".

Časti ih poslasticama: U kući uzgaja 100.000 žohara

'Sada su samo maknuli te nazive mesa s jelovnika, ne najavljuju događaj javno, nego se dogovaraju usmeno', rekao je jedan aktivist koji je na YouTubeu pozvao ljude da se pridruže peticiji za zabranu konzumiranja opsećeg mesa i za zabranu klanja ljubimaca.

'Najgore u svemu tome jest što su mnogi psi i mačke ukradeni, dakle otme ih se vlasnicima, i mnogi od njih još na sebi imaju ogrlice i odjeću koje su im vlasnici obukli', rekao je.

Tijekom godina su se pojavljivale, a zatim zbog unzemirujućih prizora bile i uklanjane, mnoge snimke na kojima se vidjelo da se mačke i pse, od kojih mnogi zaista imaju ogrlice, drži natiskane u kavezima prije klanja, a nakon toga ih se tretira kao što se u Europi tretira primjerice kokoši ili svinje - otkida im se krzno, objesi ih se na kuke, reže i peče ili priprema jela od njih. India.com sada javlja kako su neprestana protivljenja i informiranje javnosti putem interneta urodile plodom, pa je ove godine festival, koji se inače zove i Festival psećeg mesa Jinhua Hutou, otkazan. Kinezi koji bi došli u Yulin mahom bi slavili i družili se uz pokoju čašicu pića.

Šokantan video: Za proslavu prvog dana ljeta Kinezi ubijaju tisuće pasa

Prema tradiciji, konzumiranje psećeg mesa i alkohola na ljetni solsticij osigurava zdravlje tijekom zime. Udruge za zaštitu životinja ističu kako je riječ o tradiciji koja je i velika opasnost za ljudsko zdravlje jer pseće meso ne prolazi nikakve testove o ispravnosti hrane, a psi dolaze odasvud. 'Kradu se od vlasnika, skupljaju se lutalice po cesti, a nije rijetkost da se psi truju kemikalijama koje su štetne za ljude', upozoravaju dugo aktivisti.

Vlasti u Yulinu tvrde da festival kao takav ne postoji već da je riječ samo o prehrambenoj navici koju prakticiraju neke tvrtke ili osobe. Pritisak javnosti ranije je zaustavio festival psećeg mesa u pokrajini Zhejiang 2011. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene