Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postizanje sporazuma?

Kina pozdravlja mirovni prijedlog Tajvana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineske vlasti pozdravile su prijedlog tajvanskoga predsjednika Ma Ying-jeoua o razmatranju mirovnog sporazuma sa svojim dugogodišnjim rivalom, upozorivši istodobno tajvansku oporbu da iz tog pitanja ne izvlači bodove za sebe.

Kina i Tajvan imaju odvojenu vlast od 1949. kada su se snage nacionalističke stranke Kuomintang pod vodstvom Čang Kaj-šeka sklonile na tadašnju Formozu (današnji Tajvan), pošto su ih spomenute godine porazili komunisti u građanskom ratu. Otok je 1895. pripao Japanu. Tajvan je poslije japanskog poraza u Drugome svjetskom ratu vraćen Kini.

'Okončanje neprijateljstava između obiju strana, postizanje mirovnih sporazuma od kojih će obje strane imati koristi, zajednička nam je želja', rekao je glasnogovornik kineskog Ureda za odnose s Tajvanom Yang Yi. 'Ovo stajalište zastupamo dugi niz godina i smatra ga prirodnim ishodom razvoja događaja', kazao je. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Dan nakon snažnog potresa u Tajvanu - 5 Dan kasnije FOTO Broj ozlijeđenih u potresu na Tajvanu prešao tisuću Muškarac u bazenu za vrijeme potresa hit na mrežama VIDEO Ovo je nestvarno! Udario najjači potres u zadnjih 25 godina, sve se ruši, a on u bazenu

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene