Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveća na svijetu

POČELA GRADNJA 314 metara visoka grdosija kao spas od globalnog zatopljenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
314 metara, toliko će imati najviša brana na svijetu, objavile su kineske vlasti koje do kraja 2022. na području svoje države planiraju izgraditi najvišu branu na svijetu.

Osim što već imaju tri najviše brane, Kinezi su započeli s gradnjom još veće. Kako navode vlasti, na ovaj projekt su se odlučili zbog plana prema kojem do 2030. planiraju proizvoditi 20 posto energije koja će dolaziti iz nefosilnih izvora, javlja AFP.

Pročitajte i ovo Suđenje u slučaju hidroelektrane Plat - 1 poginulo troje radnika Inspektor o slučaju Hidroelektrane Plat: "U životu nije vidio tako loše napravljen protupožarni program zaštite" Podizanje brane u Hrvatskoj Kostajnici Vodostaj u stalnome rastu VIDEO Pripreme za obranu od poplave u Hrvatskoj Kostajnici: "Napokon i mi imamo branu"

Shuangjiankou brana čija će visina biti 314 metara, bit će smještena na najvećoj kineskoj rijeci, Jangce, a njezino puštanje u pogon planirano je za 2022. godinu. Ukupna vrijednost ove hidroelektrane je 5.8 milijardi dolara, što je nešto više od 40 milijardi kuna.

VRHUNAC TOPLINSKOG VALA Hrvatska u visokom stupnju opasnosti - Smrtnost veća za 1,3 %

Trenutno najviša brana, 'Brana tri klanc' '(Three Gorges Dam) također se nalazi u Kini, a njezina je visina 305 metara. U Kini se nalazi oko 85.000 različitih brana koje proizvode električnu energiju za mnoge njezine stanovnike.

Najnovijim projektom, kineske vlasti napominju kako će smanjiti emisiju stakleničkih plinova koji su najveći krivac za globalne promjene. Zbog njezine gradnje milijuni stanovnika prisiljeni su iseliti iz područja zahvaćenog projektom i to za iznimno male kompenzacije u obliku novčanih isplata.

Dok se vlasti nadaju smanjenu stakleničkih plinova i zaustavljanju utjecaja na globalne promjene, stručnjaci za okoliš napominju da Kini ne treba više brana zbog njihova utjecaja na podvodni svijet koji je već poprilično uništen. Tvrde da će izgradnjom ove brane, riječni život biti u potpunosti uništen, a cijenu toga nitko nikada neće moći platiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene