314 metara, toliko će imati najviša brana na svijetu, objavile su kineske vlasti koje do kraja 2022. na području svoje države planiraju izgraditi najvišu branu na svijetu.


Osim što već imaju tri najviše brane, Kinezi su započeli s gradnjom još veće. Kako navode vlasti, na ovaj projekt su se odlučili zbog plana prema kojem do 2030. planiraju proizvoditi 20 posto energije koja će dolaziti iz nefosilnih izvora, javlja AFP.

Vezani članci Leon Krištović U padu motornog zmaja poginula dva muškarca, ribiči pomogli u potrazi: ''Ronioci su po udici došli do mjesta pada'' Susjed renovira i ruši, a vi strahujete - 1 Za poremećaje statike ne treba potres - nestručne renovacije remete mir stanara, ali i nosivost zgrade: "Nađu se 'meštri' pa curi voda, pucaju plafoni"

Shuangjiankou brana čija će visina biti 314 metara, bit će smještena na najvećoj kineskoj rijeci, Jangce, a njezino puštanje u pogon planirano je za 2022. godinu. Ukupna vrijednost ove hidroelektrane je 5.8 milijardi dolara, što je nešto više od 40 milijardi kuna.

VRHUNAC TOPLINSKOG VALA Hrvatska u visokom stupnju opasnosti - Smrtnost veća za 1,3 %

Trenutno najviša brana, 'Brana tri klanc' '(Three Gorges Dam) također se nalazi u Kini, a njezina je visina 305 metara. U Kini se nalazi oko 85.000 različitih brana koje proizvode električnu energiju za mnoge njezine stanovnike.

Najnovijim projektom, kineske vlasti napominju kako će smanjiti emisiju stakleničkih plinova koji su najveći krivac za globalne promjene. Zbog njezine gradnje milijuni stanovnika prisiljeni su iseliti iz područja zahvaćenog projektom i to za iznimno male kompenzacije u obliku novčanih isplata.

Dok se vlasti nadaju smanjenu stakleničkih plinova i zaustavljanju utjecaja na globalne promjene, stručnjaci za okoliš napominju da Kini ne treba više brana zbog njihova utjecaja na podvodni svijet koji je već poprilično uništen. Tvrde da će izgradnjom ove brane, riječni život biti u potpunosti uništen, a cijenu toga nitko nikada neće moći platiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook